Kommandósokat is bevetne az EU Líbiában

Illegális menekültek a Földközi-tengeren
Egy máltai hajó vette fel a túlélőket
Vágólapra másolva!
Elsősorban légi és tengeri akciókkal próbálja majd megakadályozni az Európai Unió az észak-afrikai menekültáradatot, de szükség esetén kész akár szárazföldi alakulatokat is bevetni az embercsempészek ellen Líbiában – derül ki a 19 oldalas tervezetből, amelyet a tervek szerint hétfőn fogadnak el a tagállamok külügyminiszterei, és júniusban kerül az EU-csúcs elé.
Vágólapra másolva!

A brit Guardian megszerezte a dokumentumot, amelyből kiderül, hogy amennyiben sikerül megállapodniuk az érintette hatóságoknak, akkor elképzelhető szárazföldi csapatok bevetése is Líbiában.

Az emberrablók hajóinak és a „parton” található eszközeinek és vagyontárgyainak – például üzemanyag-tartalékainak – az elpusztítása az elsőrendű cél, amelyre akár különleges egységeket is bevethetnek. Az akciókat végrehajthatják „a part mentén, kikötőkben, illetve az embercsempészek lehorgonyzott hajóin és állandó bázisain” – olvasható a tervezetben.

Szíriai menekültek lézerfénnyel adnak le segélyjelzést gumicsónakjukból a görögországi Kosz szigetének partjainál Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

A németek is megszellőztették

A szárazföldi egységek esetleges bevetését már a Spiegel német hetilap internetes oldala is megszellőztette. A tervet a héten egyeztette New Yorkban Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hétfői rendkívüli ülésén próbál felhatalmazást szerezni az akcióhoz, amelyre a világszervezet alapokmányának az erő alkalmazását lehetővé tevő 7. cikkelye adna alapot.

A Spiegel Online szerint az uniós külügyi főképviselő azzal számol, hogy a BT-ben vétójoggal rendelkező tagok közül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország mellett Kína is pártolja a kezdeményezést. Oroszország azonban a hét végén kifogásokat jelzett.

Meg kell állítani az embercsempészeket, mert idén már húszszor annyian vesztették életüket a tengeren, mint tavaly ilyenkor Forrás: MTI/AP/Francesco Malavolta

Valamit tenni kell

A Földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában tartott áprilisi rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került emberek mentésére fordított pénzt.

A főképviselő tervének végrehajtásához az ENSZ felhatalmazása mellett Líbia hozzájárulása is szükséges. Az ország ENSZ-nagykövete azonban a napokban elutasította a tervet.