A vártnál kisebbet durranhatott az észak-koreai rakéta

Rakétakísérlet Észak-Koreában
Rakétakísérlet Észak-Koreában, egy víz alatti uszályról lőhettek
Vágólapra másolva!
Vélhetően valódi volt Észak-Korea ballisztikusrakéta-tesztje, ugyanakkor a phenjani rezsim minden bizonnyal eltúlozza új fegyvere fejlettségét és az az által jelentett fenyegetés mértékét - közölték szakértők csütörtökön a francia AFP hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Phenjan szombaton jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát. Dél-Korea aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, miután szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy egy ilyen fejlesztés jelentősen növelné az Észak-Korea jelentette fenyegetést a déli szomszédra, valamint Japánra és az Egyesült Államok kelet-ázsiai támaszpontjaira nézve.

Egy víz alatti uszályról lőhettek Forrás: MTI/EPA/KCNA

Joseph Bermudez, az AllSource Analysis nevű cég vezető elemzője közölte, hogy az észak-koreai rakétát vélhetően nem egy tengeralattjáróról, hanem egy víz által elfedett uszályról indították, amelyet elemzők már korábban felfedeztek műholdképeken az észak-koreai Szimpo katonai kikötőjében. Emellett a jelek szerint nem teljes értékű rakétakísérlet, csak a kilövési fázis tesztje történt meg, amely során a víz alól kilőtt rakéta a felszín elérése után néhány másodperccel vissza is hullott a tengerbe - szögezte le Bermudez a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlapon megjelent értékelésében.

Nem volt teljes átverés

Egyetértett ezen értékeléssel Jeffrey Lewis, a kaliforniai Monterey Nemzetközi Tanulmányok Intézet fegyverszakértője is, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: ez még nem jelenti azt, hogy a szombati kísérlet átverés lett volna.

Ez egy átlagos teszt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikusrakéta-program kezdeti fázisaiban, amely

még akkor is "mérföldkőnek számít", ha Phenjan eltúlozta a fegyver fejlettségét

- mondta. Mindenesetre Lewis szerint még számos kísérlet és vélhetően több éves fejlesztés kell ahhoz, hogy Phenjan valóban bevethető tengeralatti rakétarendszerrel rendelkezzen.

Felköthetjük a gatyánkat? Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Rodong Sinmun

Néhány hónapja Cecil Haney amerikai tengernagynak, a hadászati erők parancsnokának jelentése, valamint az amerikai Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete is megerősítette, hogy Phenjan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt. Ezen fegyverek előnye a földről indított rakétákkal szemben, hogy nehezebben érzékelhetők a kilövés előkészületei, így váratlanul tudnak csapást mérni.