Befenyegetett a Ukip legbőkezűbb támogatója

(FILES) In a file picture taken on April 13, 2015 UK Independence Party (UKIP) leader Nigel Farage attends a coffee morning at Coppins Community Centre in Clacton-On-Sea in Essex during a general election campaign visit. Nigel Farage's resignation as UKIP leader was rejected by the party it was announced on May 11 who persuaded Farage to stay on as leader of anti-EU party. Farage announced his resignation after failing to be elected to the parliamentary seat of Thanet South. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Párton belüli választásokat követel a nagy-britanniai választásokon csúfos vereséget szenvedett Ukip legjelentősebb anyagi támogatója, aki szerint itt az ideje, hogy Nigel Farage félreálljon.
Vágólapra másolva!

Stuart Wheeler több százezer fonttal támogatta az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját, amely elveszítette parlamenti helyeinek felét, és mindössze egy képviselőt küldhet az alsóházba.

A párton belül azonnal belső viták törtek ki, mert a tekintélyes politikusai közül többen úgy vélik, Farage belső körének túlságosan agresszív hozzáállása okolható a kudarcért – írja a Guardian.

Nyugalomra van szükség

Wheeler is felsorakozott mögéjük. A BBC 5Live-nak adott interjúban úgy vélekedett, hogy Farage-nak félre kell állnia, mert itt az ideje, hogy egy nyugodtabb személyiség vezesse a pártot.

Farage pedig nem az. Saját kampányfőnöke, Patrick O’Flynn állítja róla, hogy közvetlenül a választás előtt a pártelnök „vicsorgó, sértődékeny és agresszív” személyiséggé vált, és figyelmeztetett, hogy könnyen személyi kultusz alakulhat ki körülötte. Igaz, utóbbiért szerinte a pártelnök ördögi tanácsadói a felelősek.

Puccs készül

Egy magas rangú pártvezető szerint azonban egyenesen puccs készül Farage ellen, aki egyébként ígéretéhez híven lemondott a választási kudarc után, ezt azonban nem fogadták el.

A vita immár a nyilvánosság előtt folyik, Farage azonban egyelőre hallgat, de már nem sokáig: a tervek szerint ma este interjút ad a BBC-nek. A párt anyagi támogatói pedig pénteken találkoznak vele.