A hírszerzés főnöke szervezte be a terroristákat

Police officers patrol in the streets of Kumanovo after armed incidents near the Kosovo border left four policemen injured on May 9, 2015. The clashes erupted during a dawn police raid in the northern town of Kumanovo after the authorities "received infor
Mozgósítás kezdődött
Vágólapra másolva!
A macedón hírszerzés e héten lemondott vezetője, a kormányfő unokatestvére személyesen vett részt a kumanovói rendőrőrs elleni terrorista támadás megszervezésében, hogy elterelje a figyelmet az ellenzéki tiltakozásokról, és konszolidálja a kormányzat hatalmát, állítják szerb források.
Vágólapra másolva!

Nyolc rendőr meghalt, és tucatnyi megsebesült, amikor múlt szombaton albán fegyveresek támadták meg a rendőrőrsöt. A terroristák egy része megadta magát.

Az egyik letartóztatottat ma vitték vissza helyszíni szemlére a városba, de ahelyett, hogy megmutatta volna, hol vannak elrejtve a csapat fegyverei, megszökött.

Kumanovo egy része ezért le van zárva – számolt be a belgrádi B92.

Szabad elvonulást ígértek nekik

A szökött férfi egyébként órákkal később már nyilatkozott az RTK koszovói tévének. Elmondta, hogy mintegy kétezer tagja van a csoportjuknak. A támadást megelőző egyeztetések során azt ígérték neki, hogy ha baj lesz, akkor az EBESZ-nek adják majd át őket. Fogalmuk sem volt, hogy macedón rendőrök veszik majd őket őrizetbe.

Nyolc rendőr halt meg Kumanovóban Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Erős ember

A Blic című szerb napilap belgrádi hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy a támadás megszervezésében személyesen is részt vett Szaszo Mijalkov, a hírszerzés vezetője és Nikola Gruevszki kormányfő unokatestvére, akinek a lemondását a belügyi és a távközlési miniszterével együtt szerdán fogadta el a miniszterelnök.

Mijalkovot sokan Macedónia legerősebb emberének tartották, aki ellenőrzése alatt tartotta az ország legbefolyásosabb politikusait, de az albán bűnözőket is.

Figyelemelterelés

Jelentések szerint figyelemelterelésnek szánta a kumanovói és a két héttel korábbi gosincei támadást. Mindkét alkalommal albán fegyveresek rohamoztak meg egy rendőrőrsöt.

Mijalkov célja az volt, hogy etnikai feszültséget szítson a kormányfő tudtával és beleegyezésével. A Blic állítása szerint további akciókat is terveztek, méghozzá nemcsak Macedóniában, hanem Szerbiában és Montenegróban is.