A sah a Moszaddal akarta megöletni Khomeini ajatollahot

Khomeini ajatollah
Khomeini ajatollah visszatér Teheránba 1979. február 1-jén
Vágólapra másolva!
Joszi Alfer, az izraeli titkosszolgálat egykori tisztje a most megjelent könyvében rántja le a leplet az iráni sahokhoz fűződő kapcsolatról, és beszámol arról is, hogyan kérték meg őket az akkor még párizsi száműzetésben élő vallási vezető meggyilkolására.
Vágólapra másolva!

Sapúr Bahtiar iráni miniszterelnök 1979 januárjában fordult a Moszad teheráni ügynökeihez azzal a kéréssel, hogy az izraeli titkosszolgálat gyilkolja meg Khomeinit – állítja Alfer. Az ajatollah akkor Párizsban élt, miután deportálták Irakból – számolt be a Jediot Ahronót című izraeli lap internetes kiadása.

Khomeini ajatollah visszatér Teheránba 1979. február 1-jén Forrás: Wikipedia - Senemmar

Az irakiak kiadták volna

Irak felajánlotta Iránnak, hogy kiadja nekik az ajatollahot, akit Teheránban kivégeztek volna, ezt azonban elutasították, és Khomeini menedéket talált Franciaországban.

Izrael titokban jó kapcsolatokat ápolt az iráni sahokkal, többek között fegyvereket adtak el Teheránnak. Emellett szorosan együttműködtek a hírszerzési szolgálatok is.

Június 4-én emlékeznek meg a hívek a halálának évfordulójáról Forrás: MTI/Abedin Taherkenareh

Megvitatták a kérést

A teheráni ügynök azonnal továbbította a kérést a feletteseihez, és a Moszad vezetői összeültek, hogy megvitassák a dolgot.

„Jichak Hofi, a Moszad igazgatója a találkozó elején leszögezte, hogy morális megfontolásokból nem támogatja a kérés teljesítését, de szeretné megtudni a többiek véleményét is – számolt be Alfer. – Megmondtam nekik, hogy nem szívesen mennék bele a dologba, mert nem tudunk eleget Khomeiniről. Ma már azonban nagyon sajnálom, hogy nem támogattam a kérést” – tette hozzá azon a találkozón, amelyet az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete szervezett Tel-Avivban.

Iránban 1979. április 1-jén kiáltották ki az iszlám köztársaságot.