Halálra ítélték a volt egyiptomi elnököt

MURSZI, Mohamed Esszam el-Erian, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyik magas rangú tagja perének ítélethirdetésén, amelyet a kairói rendőrakadémia bírósági tárgyalótermében tartanak 2015. április 21-én. Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista el
Esszam el-Erian, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyik magas rangú tagja perének ítélethirdetésén, amelyet a kairói rendőrakadémia bírósági tárgyalótermében tartanak 2015. április 21-én. Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista elnököt húsz év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék, akit tizennégy társával együtt békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel vádjával fogtak perbe. Az ügy 2012 decemberére nyúlik vissza, amikor az akkor hatalmon lévő Murszi elleni többnapos tiltakozó akció erőszakos feloszlatásában tíz ember életét vesztette. (MTI/EPA/Haled el-Fiki) http://www.origo.hu/nagyvilag/20140809-nem-indulhat-a-valasztasokon-a-muzulman-testveriseg.html
Vágólapra másolva!
Halálra ítélte az egyiptomi bíróság a volt elnököt abban a perben, amelyben azzal vádolták őt, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban.
Vágólapra másolva!

Első perében húsz év börtönre, a másodikban viszont halálra ítélte a bíróság a megbuktatott egyiptomi elnököt. A bíró Mohamed Murszi mellett 106 további, ugyanebben a perben halálraítélt papírjait küldte az egyiptomi főmuftihoz, mert az ország előírásai szerint csak a legfőbb vallási méltóság jóváhagyását figyelembe véve véglegesítik a halálbüntetéseket. Murszinak viszont akkor is joga van fellebbezni az ítélet ellen, ha a főmufti jóváhagyta azt.

Mohamed Murszi halálos ítéletét a főmuftinak is jóvá kell hagynia Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Az elítéltek között szerepelt az iszlamista exelnök mögött álló Muzulmán Testvériség szervezet vezetője, Mohamed Badíe, és a mozgalom egyik legismertebb támogatója, az évtizedek óta katari száműzetésben élő iszlám hitszónok, Júszuf el-Karadávi is.

Az első pert még megúszta

A megbuktatott Mohamed Murszi ellen összesen öt eljárást indítottak. Az elsőben április végén hozott ítéletet a bíróság, a volt elnököt akkor húsz év szigorított börtönre ítélték békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel miatt.

A vád szerint a volt államfő és a mögötte álló Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetői 2012 decemberében a Murszi ellen demonstrálók elleni fellépésre szólították fel híveiket.

Az akcióban tíz tüntető, köztük egy újságíró is életét vesztette.

A tárgyalást vezető bíró, Ahmed Júszef az első perben ejtette az emberöléssel kapcsolatos vádakat Mursziék ellen, és hatalommal való visszaélés, valamint egyes tüntetők megkínzása miatt rótt ki rájuk börtönbüntetést. A tizennégy gyanúsítottból tizenkettőt húsz, kettejüket pedig tíz-tíz év szabadságvesztésre ítélte.

Hívei tiltakoznak

Murszit 2013-ban buktatta meg az egyiptomi hadsereg. Azóta betiltották a Muzulmán Testvériség mozgalmát is, több ezer támogatóját pedig őrizetbe vették. A volt egyiptomi elnök nem ismeri el az ellene ítéletet hozó bíróság hatalmát, hívei pedig politikai okokat sejtenek a perek mögött.