Megjelentek az Iszlám Állam harcosai a menekültek között

Földközi-tenger, 2015. május 13.
A brit védelmi minisztérium (MOD) által közreadott kép a Földközi-tengerből kimentett észak-afrikai menekültekről, amint felszállnak a Brit Királyi Haditengerészet HMS Bulwark nevű partraszálló-hordozó hajójának a fedélzet
Földközi-tenger, 2015. május 13. A brit védelmi minisztérium (MOD) által közreadott kép a Földközi-tengerből kimentett észak-afrikai menekültekről, amint felszállnak a Brit Királyi Haditengerészet HMS Bulwark nevű partraszálló-hordozó hajójának a fedélzetére 2015. május 13-án. (MTI/EPA/MOD/Carl Osmond)
Vágólapra másolva!
Az Észak-Afrikából Európába tartó menekültek között csempészik be az Iszlám Állam harcosait – állítja a líbiai kormány egyik tanácsadója. A veszélyre már korábban is figyelmeztettek szakértők.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy a dzsihádisták támogatóinak leveleiből kiderült: menekültnek álcázott harcosokkal akarja elárasztani Európát sz Iszlám Állam, akiknek az lenne a feladatuk, hogy ámokfutást rendezzenek, támadásokat intézzenek a kikötők ellen.

Abdul Baszit Harun, a líbiai kormány tanácsadója most megerősítette a hírt a BBC-nek.

Észak-afrikai menekültek szállnak fel a Brit Királyi Haditengerészet partraszálló-hordozó hajójának a fedélzetére Forrás: MTI/EPA/MOD/Carl Osmond

Sápot kell fizetniük

Azt állítja, hogy a csempészeket szállító hajók tulajdonosai számoltak be arról, hogy üzletet kötöttek az Iszlám Állammal. Eszerint a dzsihádisták, akik már ellenőrzésük alatt tartják az ország egy részét, engedik nekik, hogy folytassák az embercsempészetet.

Cserébe egyrészt a bevételük felét be kell szolgáltatniuk az Iszlám Államnak, másrészt pedig magukkal kell vinniük harcosokat is.

Az európai hatóságok nem tudják kiszűrni a dzsihádistákat a menekültek közül Forrás: MTI/AP/Francesco Malavolta

Csúcsokat döntenek

Az EBSZ becslései szerint idén már 60 ezer ember próbált meg átkelni a Földközi-tengeren Európába, és legalább 1800-an vesztették életüket – húszszor annyian, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Harun szerint az Iszlám Állam azért használja ezt a módszert, mert az európai hatóságok képtelenek megállapítani, ki valódi menekült és ki dzsihádista.

A hajókon és csónakokon általában elkülönülnek a többiektől, és egy csöppet sem félnek a tengeren való átkeléstől.

Az EU határellenőrző ügynöksége, a Frontex is jelezte már korábban, hogy külföldi harcosok keveredhetnek a menekültek közé.