Megerőszakolása után 42 évig kómában volt

Vágólapra másolva!
Naponta 93 nőt erőszakolnak meg Indiában. Az egyik legismertebb áldozat 42 év kóma után halt meg. Senkit sem vontak felelősségre.
Vágólapra másolva!

A 68 évesen elhunyt Aruna Shanbaugot több mint negyven éve abban a kórházban erőszakolták meg, ahol dolgozott. Az áldozat visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett és kómába esett - írja az Al Jazeera. A feltételezett erőszakolót betörésért ítélték el, egyéb felelősségre vonás nem történt.

Több az erőszak

Shanbaug ügye széleskörű figyelmet kapott, mégsem csökkent Indiában a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma – mondta Kavita Krishnan. A nőjogi aktivista reméli, hogy „miközben megemlékezünk az áldozatra, komoly vitákat indítunk el a nők biztonságáról, nemcsak a munkahelyen, de otthon és az utcákon is”.

Aruna Shanbaug, az áldozat

Az elmúlt negyven évben 875 százalékkal nőtt a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma.

Kedvező körülmények

1971-ben 2487 áldozatot számoltak, míg 2011-ben 24 206-ot. Szakértők szerint a patriarchális berendezkedés, a szegénység és a megfelelő törvények hiánya mind hozzájárul a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények elszaporodásához.

Naponta 93 nőt erőszakolnak meg Indiában – írta tavalyi cikkében a The Times of India. A lap szerint 2013-ban 33 707 nőt ért atrocitás. Indiában a nők elleni erőszak ügye 2012-ben került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor egy 23 éves orvostanhallgatót többen megerőszakoltak.