Gondoskodó, szerény és lelkiismeretes volt a gyilkos ápoló

HORIZONTAL A general view of the Stepping Hill Hospital is pictured in Stockport, north-west England, on July 23, 2011. A British nurse was remanded in custody by a court Saturday on charges relating to the deaths of five patients at a hospital where dete
A Stepping Hill kórház
Vágólapra másolva!
Két embert megölt, többeket pedig megmérgezett egy brit ápoló. Inzulint fecskendezett a betegek infúziójába.
Vágólapra másolva!

A 49 éves Victorino Chuát két ember megölésében találta bűnösnek a manchesteri bíróság. Az ápoló a stockporti Stepping Hill kórházban dolgozott 2011 júniusában és júliusában, eközben több beteget is megmérgezett úgy, hogy inzulint fecskendezett az infúziójukba. Egy 44 éves nő és egy 83 éves férfi halálát bizonyították rá, de tevékeny része lehetett egy 71 éves férfi halálában is.

Környezete szerint gondoskodó, szerény és lelkiismeretes, nem is értik, hogy követhette el a szörnyűséget.

Bár soha senki nem látta, hogy mit tett, csak abban a két kórteremben történtek az esetek, ahova Chua volt beosztva. Többször is megtörtént, hogy a mérgezést nem közvetlenül ő, hanem a soron következő nővér okozta, aki nem tudta, hogy az adott beteg kapott-e már inzulint és beadta az orvos által előírt mennyiséget - ami már túladagolást okozott. Chua ártatlannak vallotta magát.

A Stepping Hill kórház Forrás: AFP/Andrew Yates

Rendszerszintű problémák

A Stepping Hill kórház vezetője szerint a bűncselekmény idején az egész országban csak felületes nyilvántartást vezettek a betegeknek beadott gyógyszerekről, de azóta már változott a helyzet és ehhez hasonló eset nem fordulhat elő többet.