A rendőrök orra előtt történt a lincselés

WOMAN WOMAN RIGHTS THEATRE STREET THEATRE ACTOR ACTOR-THEATRE HORIZONTAL PREVENTION CAMPAIGN
Egy demonstráción bemutatták, hogy történhetett a lincselés
Vágólapra másolva!
Fejenként egy év börtönre ítélt a bíróság kedden Afganisztánban 11 rendőrt, mert tétlenül nézték, amint a feldühödött tömeg agyonvert márciusban Kabulban egy fiatal nőt. A lincselés oka az volt, hogy elterjedt a hír: a nő elégette a muzulmán szent könyv, a Korán egy példányát. Utólag kiderült, hogy a hír valótlan volt, ráadásul az áldozat vallástudományi tanulmányait éppen befejezve hittanárnak akart állni.
Vágólapra másolva!

A rendőrök ügyében kedden döntő bíró bizonyítékok hiányában nyolc rendőrt felmentett a vád alól, amely kötelességmulasztás volt. Ugyanez a bíró május elején halálra ítélt négy férfit a Farhunda nevű nő meggyilkolásáért. Közöttük volt az is, aki hamisan megvádolta a szent könyv elégetésével a 27 éves nőt.

Megverték és átgázoltak rajta

A lincselés Kabul központjában történt március 27-én. Farhundát megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd pedig a folyóba dobták. Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyesmikre a pénzüket. Az egyik árus kiáltotta ki bosszúból Farhundát koránégetőnek. A gyilkosság tömeges felháborodást keltett Afganisztánban, tüntetés szerveződött Kabulban, melyen ezrek vettek részt.

Egy demonstráción bemutatták, hogy történhetett a lincselés Forrás: AFP/Shah Marai

49 embert vádoltak meg

Az afganisztáni belügyminisztérium hamarosan közölte, hogy Farhunda halálával összefüggésben 28 embert őrizetbe vettek és 13 rendőrt felfüggesztettek. Idővel 49-re emelkedett a vádlottak száma. A négy halálos ítélet mellett további nyolc férfira 16 év börtönt szabott ki a bíró, 18-at viszont bizonyítékok híján felmentettek.