Kiadják az auschwitzi személyzet teljes listáját

Auschwitz
View of barbed wire at the former Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Poland, on Holocaust Day, on January 27, 2014. The ceremony took place 69 years after the liberation of the death camp by Soviet troops, in rememberance of the victims of the Holocaust. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete nyilvánosságra hozza az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor személyzetének rendelkezésére álló teljes listáját, az őrök és az SS tagjai mellett a lágerhivatalnokokét és az ápolónőkét is.
Vágólapra másolva!

A nácizmus és kommunizmus bűneit kutató és a vétkesek ellen eljáró intézet (IPN) listáján 8753 személy, köztük 186 nő neve szerepel - mondta Waldemar Szwiec, az IPN krakkói részlege nyomozati osztályának vezetője. Az osztály négy éve vizsgálódik a második világháború alatt az auschwitzi haláltáborban elkövetett bűntettek ügyében.

770 embert ítéltek el

A korábbi listák alapján csak 4-6 ezer személy volt ismert, akik közül az IPN adatai szerint csak 770 embert ítéltek el a második világháború befejezése után. A bővebb névsor lehetővé teszi az eddig a büntetőeljárást elkerülő háborús bűnösök bíróság elé állítását. A nyomozók feltételezése szerint az auschwitzi haláltábor több tucat működtetője még életben van.

Rudolf Höss, az auschwitzi tábor parancsnoka Forrás: Picasa 2.7

Sokakat felmentettek

Swiec elmondta: a 770 elítéltnél sokat többet állítottak bíróság elé a háború utáni szövetséges megszállási zónákban, majd a két német állam területén, az egykori Csehszlovákiában, Hollandiában és a Szovjetunióban. Sok vádlottat azonban felmentettek, vagy megszüntették az ellenük folytatott eljárást.

Ellenőrzik a listát

Közlése szerint jelenleg a már összeállított lista ellenőrzésén dolgoznak, a kutatók többek között a forrásanyagokat vizsgálják, összevetik a névsort a láger szervezeti hálózatával. Így minden személy szolgálati adatait közzétehetik majd, és összeállíthatják a táborban végzett orvosi kísérletek áldozatainak névsorát is. Arról, hogy milyen formában teszik közzé a listát, még nem született döntés.

Minden nevet kiadnak Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Eredetileg lengyeleknek szánták

Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt részén. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. A megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Legalább 1,1 millió embert öltek meg

Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok volt a lengyel, roma és szovjet hadifogoly is. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret. Az auschwitzi lágerkomplexumban a náci németek legkevesebb 1,1 millió embert, köztük mintegy 1 millió zsidót gyilkoltak meg.