Börtön várhat az egykori kormányfőre

2015.05.19. 10:47

Ártatlannak vallotta magát pere első tárgyalási napján a hatalomból egy bírósági döntéssel eltávolított, majd korrupcióval megvádolt thaiföldi exkormányfő, Jinglak Sinavatra.

Jinglakot az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja, amiért miniszterelnöksége alatt állami támogatást nyújtottak a rizstermesztőknek, és ezáltal - a hatóságok szerint - több milliárd dolláros veszteséget okoztak a költségvetésnek. Az ország első női kormányfőjét akár 10 évi börtönbüntetéssel sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja.

"Biztos vagyok ártatlanságomban. Remélem, hogy a bíróság igazságot szolgáltat majd nekem, a jog szerint előírt tisztességes eljárásban" - közölte Jinglak. A volt miniszterelnököt több száz támogatója várta a bangkoki legfelsőbb bíróság épülete előtt, akik nevét skandálták, és azt kiabálták, továbbra is őt tartják a legitim kormányfőnek.

Nem hagyhatja el az országot

A bíróság a per első tárgyalási napján megtiltotta Jinglak számára az ország elhagyását, és 30 millió bahtos (mintegy 246 millió forint) óvadék ellenében engedte szabad lábon védekezni. A következő tárgyalási napot július 21-én tartják.

Támogatta a hátországát

A rizstermesztők támogatása - amelynek keretén belül a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt az állam - egyebek mellett azért kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szembenálló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot.

Jinglak Sinavatrát bátyja bábjának tartjákForrás: AFP/Nicolas Asfouri

Vértelen államcsíny

Jinglak Sinavatrát egy évvel ezelőtt az alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra, amely hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek, szintén a rizstermesztőknek adott támogatások miatt. Két héttel lemondatása után, 2014. május 22-én a thaiföldi hadsereg vértelen államcsínyt hajtott végre, amelyet követően őrizetbe vették a miniszterelnököt, kormányának tagjait, de a kormányellenes tüntetők vezetőit is.

Erőszakos tüntetések

Az ázsiai országban tavaly télen és tavasszal hónapokon át tartottak az olykor erőszakos kormányellenes tüntetések, a politikai felfordulásban legalább harmincan meghaltak, a kormány tevékenysége megbénult. A katonai vezetés azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

Bátyját is megbuktatták

Jinglak Sinavatra a 2006-ban szintén államcsínnyel megbuktatott, korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolt Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök húga, és sokak szerint valójában csupán száműzetésben élő bátyjának bábja volt a kormányfői tisztségben. Thakszin kedden Szöulban úgy nyilatkozott, hogy szerinte előbb vagy utóbb "nyerni fog a demokrácia" Thaiföldön, de nem tervezi mozgósítani népes támogatói táborát a puccs ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK