A gyilkosságokban amúgy is élen járó Brazíliában az emberölések több mint felét 18 év alattiak követik el. A fiatalkorúak börtönében fogva tartott gyerekek száma 40 százalékkal (23 ezer fővel) nőtt az elmúlt öt évben. A brazil törvényhozás bekeményített, a szociális munkások aggódnak.

Lassan ugyanannyi fiatalkorút tartóztatnak le a brazil hatóságok, mint felnőttet – írja a BBC egy előzetes kormányjelentésre hivatkozva. Ezért a parlament a büntethetőség korhatárát 18-ról 16 évre akarja csökkenteni.

Brazíliában 16 éves kortól lehet szavazni.

Aki elég nagy ahhoz, hogy befolyásolja a politika menetét, annak elég nagynak kell lennie ahhoz is, hogy szembenézzen tettei következményeivel

– érvelnek a törvényt támogató politikusok.

Dilma Rouseff munkáspárti elnök ellenzi ugyan a tervezet, de a törvényhozás konzervatív képviselői elszántak az ügyben.

Nem lesz elrettentő hatása

A szociális munkások is felemelték a szavukat a tervezet ellen. Úgy vélik, a büntethetőségi korhatár leszállításával a gyerekek egy olyan büntető rendszerbe kerülnek be, ami amúgy sem működik megfelelően. Nem értenek egyet azzal sem, hogy a törvénynek elrettentő hatása lenne.

Ráadásul statisztikailag még több lesz a bűnelkövetők aránya, hiszen a 16 és 18 év közöttiek is belekerülnek.

Dilma Rouseff brazil elnök is ellenzi a törvényt.Forrás: AFP/Wenderson Araujo

Középkori körülmények

A letartóztatott fiatalok 40 százalékát betörésen kapják, de egyre nő a drogkereskedők száma is. A visszaesők aránya 70 százalék.

A törvény kritikusai ugyanakkor azt mondják, hogy a büntethetőségi korhatár leszállítása csak a következő generáció kriminalizálásához vezet.

„Középkori körülmények uralkodnak a felnőttbörtönökben – mondja Atila Roque, a brazíliai Amnesty International igazgatója. – Ha a felnőtteket és gyerekeket egy helyre rakjuk, annak katasztrofális következményei lesznek. A fiatalok számára megnő a veszélye, hogy szexuális visszaéléseknek, vagy akár kínzásoknak legyenek kitéve.”

Oktatás vs büntetés

„Az elkövetett bűncselekmények mindössze 0,5 százaléka írható a tinédzserek számlájára, mégis könnyebb őket megbüntetni, mint esetleg az oktatásukba fektetni” – mondta Adalberto Teles Marques, egy visszaeső fiatalok számára fenntartott szociális otthon vezetője.

A szegény családból származó Marques úgy véli, hogy az elkövetők a legtöbb esetben maguk is áldozatok, a brazil börtönrendszer pedig teljesen alkalmatlan arra, hogy elősegítse a fiatal visszaesők beilleszkedését társadalomba.

A sok csellengő utcagyerek a bűnözés utánpótlásaForrás: AFP/Mauricio Lima

A Marques által működtetett otthon valójában több kis házból áll, ahol 70 olyan fiatalkorú él, akik már követtek el bűncselekményt. A házak mellett van egy iskola, ahol a bentlakók tanulnak. Az osztályok kis létszámúak: 12-15 gyerek jár egy csoportba.

A projektben részt vevő gyerekek mindössze 9 százaléka lesz később visszaeső.

Sérült termékek

„A brazil igazságügyi rendszer legnagyobb problémája, hogy a fiatal bűnelkövetőket nem gyermekként, hanem

»sérült termékként«

kezeli. Másik nagy hiányosság, hogy a kormány nem hajlandó szinte semmit befektetni a bűnelkövetők rehabilitálásával kapcsolatos szociális programokba. Ismerek 14-15 éves fiúkat, akik 90 fős drogtanyákat üzemeltetnek. Mit csinálsz velük? Letartóztatod, börtönbe csukod, és? Ezzel nem szünteted meg a probléma gyökerét” – állítja Marques.

Gyilkosságban elsők

Brazíliában 56 337 gyilkosságot regisztráltak 2012-ben. Az emberölések több mint felét fiatalkorúak követik el. Kanadában ez az arány 2,5 százalékos, Finnországban 2,7. A brazil rendőrség is élen jár az emberölések tekintetében a régióban: 2013-ban 2212 állampolgár vesztette életét rendőrtámadások következtében.

Brazíliában gyilkosságon kívül a főbb bűnelkövetési formák a drog- és emberkereskedelem, betörés, zsarolás, illegális szerencsejáték, illetve prostitúció.

A brazil börtönök túlzsúfoltak, 170 százalékos kapacitáson működnek. A bűnbandák elzárt vezetői a drogüzleteket és az emberrablási akcióikat is tudják bentről szervezni.