Előretört a szlovák szélsőjobboldal

Szlovák Nemzeti Párt
Vágólapra másolva!
Robert Fico pártja nyerné meg a parlamenti választásokat Szlovákiában – derült ki egy legfrissebb közvélemény-kutatásból. A Smer 36 százalékot kapna, az ellenzék továbbra is széttöredezett. A Magyar Közösség pártja nem kerülne a parlamentbe. 
Vágólapra másolva!

Az AKO ügynökség felmérése szerint, amennyiben a múlt hétvégén tartották volna a parlamenti választásokat, úgy a Smer nyerte volna meg azokat. Robert Fico kormánypártja 36 százalékot szerezne. A voksoláson 56 százalékos lenne a részvétel – olvasható az Új Szó oldalán.

Erős a szélsőjobb


A felmérés egyik legnagyobb meglepetését a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt okozta azzal, hogy a szavazatok 8,7 százalékára számíthatna. Az alakulat a 2012-es parlamenti választásokon csak 4,55 százalékot kapott, így kiesett a parlamentből.

A jobbközép ellenzék továbbra is rendkívül megosztott. A Kereszténydemokrata Mozgalom 9,8, az Egyszerű Emberek 9,6, a Most-Híd 8,8, a Háló nevezetű párt 8,5, míg a Szabadság és a Szolidaritás 5,2 százalékot kapna.

A Magyar Koalíció Pártja 3,7 százalékos eredménnyel ismételten kimaradna a parlamentből. Szlovákiában 2016 márciusában tartják a következő parlamenti választást.