Ukrajna már senkit sem érdekel

Vágólapra másolva!
Külföldön már torkig vannak az ukrán eseményekkel – állítja a 2004-es „narancsos forradalom” hősévé vált egykori államfő.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko a Szevodnyának adott interjújában szomorún állapította meg, hogy az ukrajnai történések nem hogy a második, de már a harmadik legfontosabb témák között sem szerepelnek az európai országok külpolitikai napirendjén.

A volt elnök szerint az ukrajnai konfliktus kezelésében sem a normandiai, sem pedig a minszki megoldás nem vezetett eredményhez.

Egyre kevesebb külföldi figyelem irányul Ukrajnára Fotó: Bielik István - Origo

Csak egy oldal szerepel

Juscsenko szerint ennek oka az, hogy csupán egyetlen oldal: a hivatalos Ukrajna szerepelt érdekelt félként. Franciaország, Németország és Oroszország mindössze megfigyelő szerepet vállalt, az ellenérdekelt felet – a lázadókat – pedig senki sem személyisítette meg.

Úgy véli, hogy az ukrán válság kezelésében csak akkor következne be változás, ha Oroszország, Európa és az Egyesült Államok vállalnák a rendezésben közvetlenül érdekelt fél szerepét.

Egyedül nem megy

A Szevodnya emlékeztet arra, hogy a februári minszki megállapodás aláírását követően alig másfél hónappal Arszenyij Jacenyuk kormányfő már jelezte, hogy Kijev önmagában képtelen betartani kötelezettségeit, amelyeket egyébként csak a pillanatnyi kényszer hatására vállalt.