Vádat emeltek hat baltimore-i rendőr ellen

baltimore
Baltimore, 2015. április 28. Egy fiatalabb tüntetőt vezet el társa a rendőrök sorfala elől a többségében afroamerikaiak lakta Maryland állambeli Baltimore-ban a rendőri őrizetbe vett fekete bőrű, 27 éves Freddie Gray halála miatt tartott tiltakozáson 2015. április 27-én. Graynek elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt április 19-én. (MTI/EPA/Noah Scialom)
Vágólapra másolva!
A vádesküdtszék vádat emelt csütörtökön hat baltimore-i rendőr ellen egy fekete fiatalembernek, Freddie Graynek az őrizetbe vétel után bekövetkezett halála miatt.
Vágólapra másolva!

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyaki gerincsérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, és az Egyesült Államok több más nagyvárosában is tiltakozások voltak.

Súlyos vádak

A vádakat - beleértve Grayt szállító rendőrségi furgon vezetője, Caesar Goodson ellen emelt szándékos emberölés vádját - Marilyn Mosby államügyész ismertette. A többiekkel gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel és meggondolatlan veszélyeztetéssel vádolják.

A törvénytelen letartóztatás vádját az államügyész bizonyítékait mérlegelő vádesküdtszék elvetette.

Graynek elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt őrizetbe vétele után Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

A három fehér és három fekete rendőrrel a vádakat hivatalosan a július 2-ra kitűzött bírósági meghallgatáson ismertetik majd, amikor ki kell jelenteniük, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallják-e magukat.

Gyújtogatások

Az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodája (ATF) csütörtökön közzétette azon személyek a fotóját, akik a Gray temetését követő, április 27-i baltimorei-i zavargások idején a gyanú szerint gyújtogattak. A nyomravezetőknek 10 ezer dolláros jutalmat kínáltak fel.
Az ATF hat üzlet és egy épülőben lévő öregek otthonának ügyében folytat nyomozást.

A baltimore-i tűzoltóság szerint április 27-én és 28-án 61 épületszerkezeti tüzet regisztráltak. Stephanie Rawlings-Blake hivatala szerint 144 autót is felgyújtottak.