Visszaküldik a koszovói migránsokat

Koszovói albán menekültek vonulnak Ásotthalom felé.
Koszovói albán menekültek vonulnak Ásotthalom felé.
Vágólapra másolva!
Hentente indulnak a csoportok. Van, aki önként vállalja a hazautat, mert alig van esélyük menedékjogot kapni.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta több mint 6 ezer migránst küldtek vissza Koszovóba a nyugati államokból, mondta Valon Krasniqi. A pristinai belügyminisztérium migránsügyi felelőse szerint a legtöbb koszovóit Németország küldte vissza, de érkeztek Magyarországról, Ausztriából, Svédországból és Svájcból is.

Csoportokban érkeznek

„Németországból szinte hetente visszaküldenek valakit”, mondta Valon Krasniqi. Kedden, május 26-án mintegy 100 koszovói érkezésére számítanak Pristinában, a következő csoport pedig június 2-án érkezik. Tavaly 4600 koszovóit küldtek vissza Nyugat-Európából, írja a B92. Pristinában arra számítanak, hogy Németország egész évben folytatja a koszovói migránsok hazaküldését.

Koszovói albán menekültek vonulnak Ásotthalomnál Fotó: Bielik István - Origo

Nem számítanak menedékre

Négy hónap után egyre kisebb az esély, hogy menedékjogot kapjunk, mondta Besim Berisha, aki februárban hagyta el Koszovót, hogy Németországba menjen. A menekülttáborban rosszak a körülmények, és nincs reménye, hogy munkát találhat. Önként vállalta, hogy visszatér Koszovóba, mondta Besim Berisha. Ott szülei, felesége és gyerekei várják. A hét évig taxisofőrként dolgozó férfi reméli, hogy visszakaphatja korábbi állását.