Gyermekeit hagyta el egy anya az Iszlám Államért

Iraki menekült nő IS Iszlám Állam Islamic State
A displaced Iraqi woman from the Yazidi community, who fled violence between Islamic State (IS) group jihadists and Peshmerga fighters in the northern Iraqi town of Sinjar, gathers clothes in a tent at a camp for internally displaced persons (IDP) in the Sharya area some 15 kilometres from the northern Iraqi city of Dohuk on May 20, 2015. AFP PHOTO / SAFIN HAMED
Vágólapra másolva!
Két gyermekét hátrahagyva Szíriába utazott egy ausztrál nő, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet oldalán harcoljon. A 26 éves Jasmina Milovanov SMS-ben tudatta volt férjével, hogy Szíriában van.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Jasmina Milovanov május elején távozott sydney-i otthonából, és azóta nem tért vissza – olvasható a Sydney Daily Telegraphban. Öt- és hétéves gyerekére bébiszitter vigyáz. Az újság idézte az iszlámra áttért nő volt férjét, aki azt mondta, Jasmina SMS-ben tudatta vele, hogy Szíriában van.

"Csak a gyerekeim járnak az eszemben. Nem tudom elhinni, hogy elhagyott két ilyen gyönyörűséges gyereket" – nyilatkozta a volt férj. Jasmina Milovanovnak a Facebookon ismerőse a Melbourne-ben élő Zehra Duman, akinek férje, Mahmoud Abdullatif az év elején halt meg az Iszlám Állam oldalán folytatott harcokban. Dumant Ausztráliában a "dzsihádista menyasszonyok toborzójaként" emlegetik.

Nem minden nő találja meg a számítását, sokan menekülnek, ha tudnak Forrás: AFP/Safin Hamed

Az új-dél-walesi rendőrség vizsgálatot indított Milovanov elutazása ügyében. A terrorellenes ügyekkel megbízott miniszter, a héten kinevezett Michael Keenan aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egy családanyát rá tudtak venni arra, hagyja hátra gyermekeit, és menjen Szíriába.

Az Iszlám Államhoz már több mint száz ausztrál csatlakozott, közülük mintegy harmincan életüket vesztették a harcokban.

Tony Abbott ausztrál kormányfő kedden bejelentette, hogy heteken belül elfogadnak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány megvonja az ausztrál állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak, még akkor is, ha nem ítélték el őket konkrét bűncselekmény miatt. Abbott hangsúlyozta, hogy becslések szerint a Szíriában és Irakban harcoló ausztrálok fele kettős állampolgár.

Izrael és Luxemburg után Ausztráliában a legnagyobb a külföldi születésűek aránya a lakosságon belül.