Barack Obama amerikai elnök elítélte Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok magatartását, azt "egyre agresszívabbnak" nevezve, amikor kedden a washingtoni Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát.

Először Obamánál

Stoltenberg volt norvég kormányfő, aki jelenlegi minőségében először jár az elnöki hivatalban, hangsúlyozta az amerikai erők európai jelenlétének fontosságát, valamint "a kollektív védelem hidegháború vége utáni legjelentősebb megerősítésének" jelentőségét.  

Jens Stoltenberg szerint szükség van az Egyesült Államok vezető szerepéreFotó: AFP/Ozan Kose

A NATO-főtitkár szerint a megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a szövetségnek "új biztonsági környezettel" kell szembenéznie, és szükség van az Egyesült Államok vezető szerepére. A Krímmel és Ukrajnával kapcsolatban sürgette a minszki megállapodás végrehajtását és az orosz egységeknek az országból történő kivonását.

Mindenki az Iszlám Állam ellen

Az elnök az Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésről is beszélt. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik a NATO-beli szövetségeseivel a dzsihadista szervezet elleni harcban. 

Az amerikai elnök szerint Moszkva egyre agresszívabbForrás: AFP/Brendan Smialowski

Obama rámutatott, hogy az észak-atlanti szövetség mind a 28 tagállama tagja az iraki kormányt az IÁ fegyvereseivel szemben támogató koalíciónak.