Harminc éve bujkáló olasz maffiafőnököt tartóztattak le

2015.05.27. 06:31

Letartóztatott a brazil rendőrség kedden egy volt olasz maffiafőnököt, akit hazájában életfogytiglani börtönre ítéltek egyebek között húsz ember meggyilkolásáért - jelentették be a két ország hatóságai közös sajtótájékoztatón Brazíliában.

Pasquale Scotti a Nápoly környéki camorra egyik vezetője volt. Elfogását követően, még 1984-ben egy kórházablakon kiugorva megszökött az olasz bűnüldöző szervek elől, és - mint most kiderült - Dél-Amerikába menekült.

Családja sem ismerte igazán

Ott hamis iratokkal új életet kezdett: családot alapított, továbbá ingatlanügynökséget és más vállalkozásokat hozott létre. Éppen két gyermekét vitte iskolába Recife városában, amikor a rendőrség letartóztatta. Brazil családja az eddigi vizsgálat szerint semmit nem tudott előéletéről.

Scotti kilétét az olasz rendőrség tárta fel, miközben olasz állampolgárok gyanús brazíliai ügyleteinek ügyében nyomozott. A nyomozók jöttek rá, hogy a Francisco de Castro Visconti nevet valójában Scotti használja, és ezt követően ujjlenyomattal azonosítani is tudták az olasz bűnügyi nyilvántartásban szereplő férfit.

Szigorúan őrzik

A maffiatevékenységhez kapcsolódó bűnökkel (egyebek között gyilkosságokkal és zsarolással) vádolt Scotti ellen - nyom nélküli eltűnését követően - Olaszországban lefolytatták a bírósági eljárást, és 2005-ben távollétében elítélték.

Kiadatásáról még nem döntöttek, a brazil igazságügyi minisztériumnak ezt 90 napon belül kell megtennie. A férfit egy szigorúan őrzött börtönbe szállították Recifében.