Ismét gyártják a világ legnagyobb harci gépét az oroszok

2015.05.28. 12:08

A Tu-160M típusú szuperszonikus hadászati nehézbombázók gyártásának újraindításáról hozott döntést az orosz elnök és a védelmi miniszter. Az orosz légierő legkevesebb ötven ilyen harci gépet fog beszerezni - jelentette be csütörtökön Viktor Bondarev, az orosz légierő főparancsnoka.

Az újgenerációs bombázókat sem hanyagolják

A vezérezredes szerint a Tu-160M ismételt gyártásáról hozott döntés nem fogja hátráltatni az újgenerációs, PAK DA néven ismert hadászati bombázók létrehozását: a régi modell újragyártásával egy időben folytatódik az új modell kifejlesztése.

Szergej Sojgu védelmi miniszter április végén adott utasítást arra, hogy a kazanyi repülőgépgyárban dolgozzák ki a TU-160M ismételt gyártásának terveit.

A Tu-160 Blackjack nehézbombázóForrás: RIA Novosti/Vladimir Pesnya

Még a szovjet időkben gyártották

Az orosz légierő kötelékében jelenleg 16 darab Tu-160-as (NATO kódneve Blackjack) típusú, még a szovjet időkben gyártott stratégiai nehézbombázó van. A gépet 1987-ban állították hadrendbe, és lassan másfél évtizede folyik elektronikai rendszerének korszerűsítése, ami 2019-re fejeződik be.

A gép a moszkvai győzelem napi ünnepségenForrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Ez a leg-leg-leg

Habár vannak a Tu-160-asnál nagyobb polgári és katonai szállító gépek, ez a stratégiai nehézbombázó számít a világ legnagyobb harci gépének, legnagyobb szuperszonikus repülőgépének és egyben a világ legnagyobb állítható szárnyú gépének is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK