Nem tervez merényleteket az al-Kaida szíriai szárnya

Fighters from Al-Qaeda's Syrian affiliate Al-Nusra Front drive in the northern Syrian city of Aleppo flying Islamist flags as they head to a frontline, on May 26, 2015. Once Syria's economic powerhouse, Aleppo has been divided between government control in the city's west and rebel control in the east since shortly after fighting there began in mid-2012. AFP PHOTO / AMC / FADI AL-HALABI
Vágólapra másolva!
Az al-Kaida szíriai szárnyának Damaszkusz elfoglalása és Basar al-Asszad megbuktatása a célja, de bosszút állhatnak, ha az amerikaiak vezette koalíció tovább bombázza őket.
Vágólapra másolva!

Abu Mohamed al-Goláni, a Nuszra Front vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozott a terveikről. Az Asszad-rezsim bukása „már nem várat sokáig magára” – jelentette ki.

Damaszkusz a cél

A Nuszra Front más szervezetekkel rivalizálva küzd a szíriai kormányerők ellen, és az elmúlt hetekben jelentős katonai sikereket ért el az ország északnyugati részében Idlíb és Dzsiszr-es-Sugúr elfoglalásával.

Goláni (akinek arcát nem mutatták) az interjúban élesen bírálta a libanoni síita Hezbollah szervezetet is, amely Asszadot támogatja.

A Nuszra Front célpontja Basar al-Asszad rezsimje Forrás: AFP/-

A Horaszan nem is létezik

A Nuszra Frontot az Egyesült Államokban terrorszervezetként kezelik, Washington állítása szerint a szervezet égisze alatt tevékenykedő Horaszan csoport nyugati érdekeltségek ellen tervez merényleteket.

Goláni azonban az interjúban azt állította, hogy a Horaszan nem is létezik, és nekik egyáltalán nem áll szándékukban merényleteket elkövetni. Ha azonban az Egyesült Államok vezette koalíció folytatja légi támadásait a csoportjuk ellen, „akkor megnyílnak az alternatívák, hiszen minden emberi lénynek joga van megvédeni magát” – idézte az AP amerikai hírügynökség.

A Nuszra Front harcosai két napja vonultak be Aleppóba Forrás: AFP/Fadi Al-Halabi

Zavahiri is ezt üzente

Goláni elmondta, hogy Ajman al-Zavahiritől, az al-Kaida vezetőjétől is azt az üzenetet kapták, hogy ne a nyugat és Európa elleni támadásokkal törődjenek, hanem azzal, hogy leszámoljanak a szíriai rezsimmel és szövetségeseivel, például a Hezbollahhal.