Több mint 130 feltételezett náci háborús bűnösnek összesen 20,2 millió dollárt fizetett ki az amerikai társadalombiztosítás 1962 februárja és 2015 januárja között – derült ki egy átfogó jelentésből. Az összeg sokkal nagyobb, mint feltételezték.

A jelentést Társadalombiztosítási Hatóság a jövő héten hozza nyilvánosságra, de a dokumentumot megszerezte az AP hírügynökség. A jelentés neveket nem tartalmaz.

Az Egyesült Államokban idén januárban lépett életbe az a törvény, amely kizárja a volt nácikat a társadalombiztosításból.

Nem figyeltek eléggé

Becslések szerint mintegy tízezer egykori náci talált menedéket az Egyesült Államokban a háború után. Közülük sokan hazudtak a II. világháborús tevékenységükről, hogy megkapják a letelepedési engedélyt, illetve az állampolgárságot.

Az igazságügyi minisztériumban csak 1979-ben hozták létre azt az osztályt, amelynek az országban élő volt nácik felkutatása volt a feladata.

Megemlékezők a sachsenhauseni náci koncentrációs táborban. Zsidóüldözésben részt vettek is kaptak amerikai nyugdíjatForrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

Háborús bűnösöknek is fizettek

A társadalombiztosítás összesen 5,7 millió dollárt fizetett ki olyanoknak, akik részt vettek a náci atrocitások elkövetésében, és emiatt később deportálták őket. Összesen több mint 14 milliót kaptak olyanok, akiknek bizonyítottan vagy feltételezhetően szerepük volt a zsidóüldözésekben.

A jelentés hét hónappal az után készült el, hogy az AP felfedte: olyan volt nácik is kaptak pénzt a társadalombiztosítástól, akiket közben már kiutasítottak az Egyesült Államokból. Az igazságügyi tárca ugyanis egy kibúvót használt, amelynek alapján ezeket az embereket azzal bírták rá az ország elhagyására, hogy megtarthatták a nyugdíjukat.