Juncker barátságból nevezi diktátornak Orbánt

2015.06.01. 11:01

A halálbüntetés magyarországi bevezetése válóok lenne - így fogalmazott az Európai Bizottság elnöke egy német lapinterjúban. Jean-Claude Juncker - aki legutóbb egy pofonnal köszöntötte Orbán Viktort - arról is beszélt, hogy már két éve szólítja diktátornak a magyar miniszterelnököt.

Jean-Claude Juncker a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban a halálbüntetés körüli vitával kapcsolatban kijelentette:

"ha Magyarország bevezetné a halálbüntetést, akkor az válóok lenne. Válóok!

Politikai alapelveimhez tartozik, hogy nem lehet halálbüntetés. Nincs helye az Európai Unióban annak, aki bevezeti a halálbüntetést."

Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker. Nem felhőtlen a viszonyForrás: AFP/Janek Skarzynski

Arra a felvetésére, hogy meglehetősen disszonáns, hogy Juncker nemrégiben diktátornak szólította Orbán Viktort, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy

két éve diktátornak szólítja Orbán Viktort, és ez a barátság jele.

Ahogyan arról az Origo beszámolt, a rigai csúcson Juncker Orbán Viktort úgy köszöntette, hogy „Salut, dictateur!”, azaz „Helló, diktátor!”. Ezután egy sallert is adott a magyar miniszterelnöknek. Az erről szóló videót alább megnézheti. 

A volt luxemburgi miniszterelnök egyszer vicces kézfogásával próbálta zavarba hozni Orbánt.

Hozzátette, hogy a magyar kormányfő "sajnos" nincs egyedül a bizottság menekültügyi javaslatának bírálatával, "szóválasztása" pedig mutatja, hogy

"nem ismeri ki magát az ideggyógyászatban és a pszichológiában, de ezt nem is lehet mindenkitől elvárni".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK