Ukrajna visszavezényelte a frontvonalra a nehéztüzérséget, hogy megállítsa a szakadárok előretörését Donyecknél.

Az Szegodnya híradása szerint miután a kelet-ukrajnai lázadók – a minszki egyezmény felrúgásával – nagyarányú előrenyomulásba kezdtek Donyeck térségében, az ukrán hadsereg – hasonlóképpen megsértve az említett paktumot – mozgósította a máig hátravont állásokban nyugvó nehéztüzérségét, és sikerrel visszaverte a szakadárok támadását. 

Az éppen száz napja Minszkben megkötött tűzszüneti megállapodás kétoldalú megszegését az ukrán vezérkar is megerősítette. A kormányerők sajtószolgálata azzal magyarázza a történteket, hogy a lázadók szerdára virradó éjjel alattomban összehangolt támadást indítottak számos Donyeck környéki, ukrán ellenőrzésű település ellen. 

Több tucatnyi civil sérült megForrás: AFP/Genya Savilov

A vezérkar közleménye szerint az ellenséges előrenyomulás és a nagyobb emberveszteségek elkerülése végett a hadsereg kénytelen volt bevetni a tüzérséget, amelynek egységei – a minszki egyezménynek megfelelően – addig visszavont állásokban állomásoztak. A nagyágyúk újbóli bevetéséről az ukrán fél előre értesítette valamennyi nemzetközi partnerországot – áll a jelentésben. 

Az összecsapás után a szakadárok visszavonultak korábbi pozícióikba. Az összecsapás kapcsán mindkét oldal minimális emberveszteségről, viszont több tucatnyi civil sérültről számolt be.