Kelet-ukrajnai háború: nagyágyúk újratöltve

Ukrainian servicemen sit atop of their armored personnel carrier as they ride to a position on the frontline near Donetsk, eastern Ukraine, on May 30, 2015. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
Közelharc is zajlik Donyecknél
Vágólapra másolva!
Ukrajna visszavezényelte a frontvonalra a nehéztüzérséget, hogy megállítsa a szakadárok előretörését Donyecknél.
Vágólapra másolva!

Az Szegodnya híradása szerint miután a kelet-ukrajnai lázadók – a minszki egyezmény felrúgásával – nagyarányú előrenyomulásba kezdtek Donyeck térségében, az ukrán hadsereg – hasonlóképpen megsértve az említett paktumot – mozgósította a máig hátravont állásokban nyugvó nehéztüzérségét, és sikerrel visszaverte a szakadárok támadását.

Az éppen száz napja Minszkben megkötött tűzszüneti megállapodás kétoldalú megszegését az ukrán vezérkar is megerősítette.

A kormányerők sajtószolgálata azzal magyarázza a történteket, hogy a lázadók szerdára virradó éjjel alattomban összehangolt támadást indítottak számos Donyeck környéki, ukrán ellenőrzésű település ellen.

Több tucatnyi civil sérült meg Forrás: AFP/Genya Savilov

A vezérkar közleménye szerint az ellenséges előrenyomulás és a nagyobb emberveszteségek elkerülése végett a hadsereg kénytelen volt bevetni a tüzérséget, amelynek egységei – a minszki egyezménynek megfelelően – addig visszavont állásokban állomásoztak.

A nagyágyúk újbóli bevetéséről az ukrán fél előre értesítette valamennyi nemzetközi partnerországot

– áll a jelentésben.

Az összecsapás után a szakadárok visszavonultak korábbi pozícióikba. Az összecsapás kapcsán mindkét oldal minimális emberveszteségről, viszont több tucatnyi civil sérültről számolt be.