Megelőző csapást fontolgat Washington Moszkva ellen

Lake Area Technical Institute US President Barack Obama speaks during a commencement ceremony at Lake Area Technical Institute in Watertown, South Dakota on May 8, 2015. South Dakota is the last of the 50 states Obama has visited as President. AFP PHOTO/B
Elnök úr, vigyázzon magára!
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány egy sor agresszív válaszintézkedést mérlegel amiatt, hogy Oroszország állítólag megsértette a hidegháború idején megkötött egyik nukleáris megállapodásukat. Egyebek között azt mérlegeli, hogy rakétákat telepítsen az európai szárazföldre, amelyek megelőző csapást mérhetnének orosz fegyverekre.
Vágólapra másolva!

A hírt az AP amerikai hírügynökség Pentagon-tisztségviselők korábbi kongresszusi meghallgatására hivatkozva jelentette, bár azt is elismerte, hogy Washington ezzel kapcsolatban nem tett hivatalos bejelentést, csak utalások hangzottak el.

A védelmi minisztérium elutasította, hogy a témában vezető védelmi illetékes megszólaljon. Joe Sowers alezredes, a tárca szóvivője mindössze annyit mondott a hírügynökségnek, hogy „minden lehetőséget mérlegelnek” annak biztosítására, hogy Oroszország „ne tegyen szert jelentős fölényre” a szerződés megsértése révén.

Moszkva visszavádol

Washington a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták Európából való kivonásáról szóló, 1987-ben megkötött szerződés megsértésével vádolja Moszkvát.

Az orosz haderő ugyanis állítólag földről indítható, a szerződés által tiltott hatótávolságú „szárnyas rakéták” (manőverező robotrepülőgépek) repüléstesztjét végzi.

Oroszország cáfolja a paktum megszegését, és azt állítja, hogy a rakétavédelem kiépítésével ilyet éppen az Egyesült Államok követ el.

Az amerikai kormányzat nyilvánosan egyelőre nem fenyegeti Moszkvát Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Három lehetséges válasz

Az AP szerint az amerikai kormány háromféleképpen válaszolhat a rakétaegyezmény megsértésére: védelmet épít ki a szerződésszegő rakétákkal szemben, „ellenerőt” állít fel egy megelőző támadáshoz, vagy „ellensúlyozza” a csapásmérő kapacitásokat, ami magában foglalja a nukleáris erő lehetséges alkalmazását is.

Washington a nyilvánosság előtt egyelőre csak nógatja Moszkvát, a kormányzat azt hangoztatja, hogy rá akarják venni Oroszországot a szerződés betartására.

Az amerikai külügyminisztérium fő fegyverzetellenőrzési illetékese, Rose Gottemoeller viszont nemrég „nagyon aggasztónak nevezte” az állítólagos orosz szerződésszegést.