Vágólapra másolva!
Hetvenkilenc éves korában meghalt pénteken Tárik Azíz, aki nyolc éven át volt Szaddám Husszein iraki diktátor külügyminisztere, kormányának "arca" és rendületlen védelmezője a nemzetközi porondon három háborún át, s akit később az irakiak százezreit meggyilkoló rezsim tagjaként ítéltek halálra.
Vágólapra másolva!

Iraki illetékesek szerint Azíz súlyos infarktuson esett át a Dzikár tartománybeli börtönében, ezért innen átszállították egy násziríjai kórházba, és ott halt meg.

Már várta a halált

Tárik Azízt 2010-ben kötél általi halálra ítélte az iraki legfelsőbb bíróság vallási alapon szerveződő síita pártok üldöztetése miatt. Nem végezték ki, pedig ő maga kérte a halálos ítélet mielőbbi végrehajtását.

A diktátor külügyminisztere volt Forrás: AFP

Számos külföldi ország, és a Vatikán is arra szólította fel a bagdadi vezetést, hogy kegyelmezzen meg neki. Dzsalal Talabani volt iraki elnök nem volt hajlandó aláírni a kivégzési rendeletet, így életfogytiglani börtön várt rá.

A diktatúra arca

Azíz a Szaddám-kormány "arca" volt a nemzetközi porondon. Mivel a diktátor biztonsági okokból csak nagy ritkán utazott külföldre, gyakran Azíz képviselte őt nemzetközi értekezleteken.

Ismert volt arról, hogy folyékonyan beszélt angolul, kiváló szónok volt, kubai szivarokat szívott, és a végletekig hű volt a diktátorhoz, egyik fiának is az ő nevét adta. Szaddám Huszein környezetének egyetlen keresztény tagja volt.

Születésekor a Mikail Juhanna nevet kapta, de később arab csengésűre változtatta a nevét, mert nem akart kitűnni a muzulmán környezetében.

Azíz az ötvenes évek óta ismerte Szaddám Huszeint, párttársa volt, 1983-91 között volt külügyminiszter, illetve hosszú éveken át töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is. Akkor vált ismertté igazán a neve a nemzetközi körökben, amikor 1980-ban Irak háborút indított Irán ellen, és ő hozzásegítette országát az Egyesült Államok támogatásának elnyeréséhez. Kuvait iraki megszállása és az 1991-es öbölháború idején a rezsim prominens alakjává vált külügyminiszterként.

2003 áprilisában feladta magát a megszálló amerikai erőknek, azok pedig átadták az iraki börtönhatóságoknak. Egy börtöninterjúban azzal vádolta Barack Obama amerikai elnököt, hogy úgymond "farkasokra hagyja Irakot", ha kivonulnak az amerikai csapatok. A bebörtönzött politikus 2010 elején szélütést kapott.

A rezsim bukása után Tárik Azízt összesen hétszer állították bíróság elé, szinte minden esetben síita pártok üldöztetése és a kurdok terhére elkövetett emberiesség elleni bűntények miatt.