Gázpalackos pokolgép robbant

2015.06.06. 13:12

Gázpalackra szerelt pokolgép okozta annak a két robbanásnak legalább az egyikét, amely két embert megölt és több mint százat megsebesített péntek este Törökországban az ellenzék egy választási nagygyűlésén - jelentette a török Dogan hírügynökség.

A robbanások, amelyeket Recep Tayyip Erdogan elnök az ország békéjét aláásó provokációnak minősített, a kurdbarát ellenzéki Demokratikus Néppárt (HDP) pénteki választási nagygyűlésén történtek Diyarbakirban, az ország főként kurdok lakta délkeleti részének legnagyobb városában.
A merényletet két nappal a vasárnap esedékes török parlamenti választások előtt követték el.

Forrás: AFP/Ilyas Akengin

A Dogan hírügynökség illetékes tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbanások helyszínén nyomozók begyűjtötték a gázpalackos pokolgép tölteteként használt csapágygolyókat. A híradás szerint egyelőre nem tudták azonosítani a merénylet elkövetőit, de vizsgálják a közeli biztonsági kamerák felvételeit.

Feszült a helyzet

A vasárnapi parlamenti választások kampányában megnőtt a feszültség Törökországban, és az elmúlt napokban több támadás is érte az ellenzéki Demokratikus Néppárt irodáit és jelöltjeit.
Egyes elemzők szerint a kurdbarát HDP jelentős szerepet játszhat a választásokon. Ha a párt eléri a törvényhozásba kerüléshez szükséges 10 százalékos küszöböt, akkor a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítheti a parlamentben 2002 óta élvezett abszolút többségét. Az AKP viszont kétharmados többséget szeretne ahhoz, hogy átszabhassa az alkotmányt és Törökországot elnöki rendszerré alakítsa, ahogy az Erdogan államfő tervei között szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK