Nyert a török kormánypárt, de elveszíti abszolút többségét

Ankara, 2015. június 7.
A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP)  támogatói ünnepelnek Ankarában a parlamenti választások estéjén 2015. június 7-én. Az  iszlamista gyökerű konzervatív AKP a csaknem végleges eredmények szerint megnyerte a választást
Ankara, 2015. június 7. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatói ünnepelnek Ankarában a parlamenti választások estéjén 2015. június 7-én. Az iszlamista gyökerű konzervatív AKP a csaknem végleges eredmények szerint megnyerte a választást, de minden bizonnyal elveszíti a több mint 12 éven át élvezett abszolút többségét. (MTI/EPA/Depo Photos)
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a kormányon lévő, iszlamista gyökerű, konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja nyerte a Törökországban vasárnap tartott parlamenti választásokat, de a csaknem végleges eredmények szerint minden bizonnyal elveszíti több mint 12 éven át élvezett abszolút többségét.
Vágólapra másolva!

Nem lesz elnöki rendszer

A TASZSZ orosz hírügynökség ankarai tudósítója a szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte be, vagyis 261 mandátumot szerzett az 550 fős törvényhozásban.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának támogatói ünnepelnek Ankarában Forrás: MTI/EPA/Depo Photos

Ez azt jelenti, hogy az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszíti abszolút többségét, így - mint elemzők rámutattak - el kell állnia az elnöki rendszer bevezetésére irányuló tervétől. Ennek megvalósításához kétharmados többségre lett volna szüksége, de már a voksok háromötödének birtokában is népszavazásra bocsáthatta volna az elnöki demokrácia ügyét.

Az első bejutott kurd párt

Először jutott be a parlamentbe a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP). A korábbi kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) és néhány kisebb baloldali csoport 2012-es tömörüléséből létrejött, egyre népszerűbb pártnak - első kurd pártként - sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 10 százalékos küszöböt. A párt csaknem 12 százalékot, és ezzel mintegy 80 mandátumot szerzett.

A Népi Demokratikus Párt (HDP) támogatói ünnepelnek Diyarbakirban Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Felér egy vereséggel

Megfigyelők szerint az eredmény vereséget jelent Erdogan számára, aki a választási hadjárat során élesen támadta a HDP-t, noha az alkotmány semlegességet követelt volna meg tőle. A kurdbarát párt ugyanakkor mindenekelőtt azzal kampányolt, hogy egyedül tömörülése képes megakadályozni Erdogan tervét az elnöki rendszer bevezetésére, ami egyet jelentett volna a "diktatúrával".

Ők is a parlamentben

A vasárnapi választásokon második helyen a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 25,2 százalékával, ez az eredmény 129 képviselői helyre jogosítja fel, míg harmadikként a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 16,7 százalékának megszerzésével, ami 84 mandátumot jelent.

Recep Tayyip Erdogan török elnök leadja szavazatát Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Magas részvételi arány

A 2011-es parlamenti választásokon az akkor még kormányfő Recep Tayyip Erdogan által vezetett AKP a szavazatok 49,8 százalékát szerezte meg, és ezzel 327 mandátumhoz jutott. Késő esti jelentések szerint a részvételi arány rendkívül magas, 85,3 százalékos volt.