Nem kaptak váltságdíjat az elrabolt oroszokért

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték a nyugat-szudáni Dárfúr régióban azt a két orosz pilótát, akiket január végén rabolt el egy lázadószervezet; váltságdíjat nem fizettek értük - jelentette be egy szudáni kormányzó.
Vágólapra másolva!

A pilóták az UTair orosz légitársaság alkalmazottai, és Szudánban egy szerződés keretében dolgoznak, amelyet alkalmazójuk kötött az Afrikai Unió és az ENSZ közös dárfúri békefenntartó missziójával (UNAMID). Egy azonosítatlan fegyveres csoport rabolta el őket január 29-én, miközben Zalenge városban a piacról állomáshelyükre tartottak.

Nem fizettek

A pilóták a fővárosban, Kartúmban, az orosz nagykövetségen vannak - tette hozzá Sartai Dzsafar Abdul Hakim kormányzó a Sudan Media Center nevű félhivatalos sajtóügynökség jelentése szerint. Az emberrablók először váltságdíjat követeltek a pilótákért, de nem fizettek nekik, mert az precedenst teremtett volna - mondta a kormányzó. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a pilóták kiszabadulását.

Már 300 ezer halott van

Dárfúrban fekete-afrikai törzsek 2003-ban fellázadtak a kartúmi kormány ellen, és az ezt követő harcokban, erőszakcselekményekben több mint 300 ezren haltak meg, valamint kétmillióan elmenekültek otthonukból. Az UNAMID lakosságvédelmi és humanitárius feladatokat lát el a régióban.