Példa nélküli népszavazás kezdődött vasárnap Luxemburgban, a szavazók arról döntenek, hogy az országban élő külföldiek - a lakosság 45 százaléka - megkapják-e a szavazati jogot a parlamenti választásokon.

A nagyhercegség Málta után az Európai Unió második legkisebb tagállama, lakóinak száma 555 ezer, ebből a külföldieké mintegy 245 ezer. A parlamenti választásokon való esetleges részvételük előfeltétele, hogy legkevesebb tíz éve az országban élnek, és korábban már legalább egy helyhatósági választáson részt vettek.

16 évesek is voksolhatnának

A referendumon a szavazók ezen kívül döntenek arról is, hogy a jövőben a választásokon való részvétel alsó korhatára az eddigi 18 év helyett 16 legyen. Egyben arról is szavaznak, hogy a miniszterek maximum 10 évet, azaz két ciklust tölthessenek hivatalban egyhuzamban. Ami a külföldiek szavazati jogát illeti, Xavier Bettel liberális miniszterelnök támogatja az ezzel kapcsolatos reformot. Egy legutóbbi közvélemény-kutatáson a szavazásra jogosultak 53 százaléka a külföldiek részvételi joga ellen foglalt állást.

Az eredmény nem kötelező

A referendum eredménye nem kötelező jellegű. Annak alapján a tervek szerint egy javaslatot dolgoznak ki, amely alapul szolgál egy új alkotmány kidolgozásához, amelyről egyébként 2017-ben újabb népszavazást terveznek.