Most nem szívesen menne Tirolba

baleseti helyszín ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS rom baleseti helyszín ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS Sellrain, 2015. június 8.
Az ausztriai Sellrain egyik utcája 2015. június 8-án, miután heves zivatarok áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Tirol egyes térségeiben. (M
Sellrain, 2015. június 8. Az ausztriai Sellrain egyik utcája 2015. június 8-án, miután heves zivatarok áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Tirol egyes térségeiben. (MTI/EPA/Zeitungsfoto.at)
Vágólapra másolva!
Áradásokat és kisebb sárlavinákat okoztak az elmúlt napok heves esőzései Tirolban, az osztrák tartományban 130 embernek kellett elhagynia otthonát. A helyenként viharos időjárás Alsó- és Felső-Ausztrián is átvonult – számoltak be kedden az osztrák lapok. Sérültekről nem adtak hírt.
Vágólapra másolva!

Tirolban az elmúlt éjszakák pusztító viharait követően Günther Platter tartományi kormányfő a katonaság segítségét kérte. Hétfő délután a katonaság 250 tagja, 1200 tűzoltó és a vöröskereszt 40 munkatársa nyújtott segítséget a térségben lakóknak és gondoskodott a károk helyreállításáról. A mentési munkálatokban részt vett négy osztrák rendőrségi helikopter is, amelyeket eredetileg a kétnapos németországi G7-csúcstalálkozó alkalmából a térséghez közeli - a bajor Alpokban fekvő - Elmau kastélyszállóhoz vezényeltek.

Sellrain egyik utcája Forrás: MTI/EPA/APA/ZEITUNGSFOTO.AT

Innsbruck közelében súlyos a helyzet

Az esőzések különösen az Innsbruck közelében lévő Sellrain-völgy körzetét és az alpesi See im Paznaun települést sújtották.

A falu mintegy húsz háza lakhatatlanná vált, és száz embert kellett kitelepíteni.

A térségen átvezető utat (L13) néhány helyen elárasztotta a víz, az úttest több helyen beszakadt.

100 éve nem volt ilyen vízszint

Robert Müller tiroli önkormányzati tisztségviselő a Die Presse című osztrák napilapnak azt mondta, Sellrainban a Melach patak száz éve nem tapasztalt vízszintet ért el rövid idő alatt, az áradás miatt 30 embert kellett biztonságba helyezni. A mezőgazdasági károk a hatóságok becslései szerint közel 1,2 millió eurót tesznek ki, a lakóházakban pedig több mint tízmillió eurónyi kár keletkezett.

Sellrain látképe Forrás: MTI/EPA/APA/ZEITUNGSFOTO.AT

2800 tűzoltó segít

Az elmúlt napokban Alsó-Ausztriában 1500, Felső-Ausztriában 1300 tűzoltót vetettek be a bajbajutottak megsegítésére. Felső-Ausztriában Wallern an der Trattnach körzetét sújtotta leginkább az ítéletidő. Alsó-Ausztriában Amstetten, Scheibbs és Melk térségét érintették az esőzések.