Összekovácsolná az ENSZ Líbiát

Vágólapra másolva!
Az ENSZ bemutatta a líbiai egységkormány létrehozásának tervezetét. A világszervezet az egymással harcoló frakciók összefogásával stabilizálná a konfliktusok szabdalta országot.
Vágólapra másolva!

Az olajban gazdag Líbia Moammer Kadhafi 2011-es bukása után káoszba fulladt, dzsihádista csoportok harcolnak a területekért, és az Iszlám Állam is megvetette a lábát.

Innen indulnak Európába a menekültek is a Földközi-tengeren keresztül. Csak Olaszországba már több mint ötvenezren érkeztek az idén.

Illegális bevándorlók egy rendőrörs előtt a görögországi Kosz szigetén Forrás: MTI/AP/Petrosz Jannakurisz

Fegyverszünet az első lépés

Az ENSZ tervezetet Marokkóban mutatta be a világszervezet különmegbízottja. Bernardino Leon felszólította a feleket, hogy adják áldásukat a megállapodásra, amely tűzszünetet és a harcoló csoportok lefegyverzését is tartalmazza.

A skirati tárgyaláson részt vettek a két rivális líbiai kormány képviselői.

Egy év az új kormánynak

A tervezet szerint egy évig maradna hatalmon a nemzeti egységkormány, és a 2014-ben megválasztott parlament gyakorolná a törvényhozói hatalmat.

Líbia nemzetközileg is elismert kormánya jelenleg Tobrukban működik, míg a fővárosban az iszlamisták vezette Általános Nemzeti Kongresszus az úr – emlékeztetett a BBC.

Egyelőre nem mondanak semmit

A két rivális kormány egyelőre nyilvánosan nem kommentálta az ENSZ tervezetét, és a tervek szerint a jövő héten folytatják a tárgyalásokat.

Deborah Jones, az Egyesült Államok líbiai nagykövete úgy vélekedett a Reutersnek nyilatkozva, hogy a hét végére már tudni lehet majd, hogy ki támogatja a békét, így a nemzetközi közösség könnyebben koncentrálhat majd a következő feladatokra.