Juncker figyelőlistára tette Orbánt

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is greeted by President of the European Commission Jean-Claude Juncker on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió próbálja megfékezni az autokrata magyar kormányfőt, Orbán Viktor azonban eddig ügyesen elkerülte a brüsszeli próbálkozásokat, írta elemzésében a Sydney Morning Herald című ausztrál lap.
Vágólapra másolva!

A szerző, Paul Taylor emlékeztetett arra, milyen felháborodást keltett a magyar kormányfő hazai híveinek körében, amikor a rigai EU-csúcson az Európai Bizottság elnöke hangos „Helló, diktátor!” köszöntéssel üdvözölte Orbán Viktort.

Jean-Claude Juncker figyelőlistára tette Orbánt – mondta el a lapnak a politikus egyik név nélkül nyilatkozó közeli munkatársa.

Jean-Claude Juncker lediktátorozta Orbán Viktort, aki erre nyelvet öltött rá Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Reding elégedett magával

A lap idézte Viviane Redinget, aki az EU igazságügyi biztosaként többször is konfliktusba került a magyar kormánnyal.

„Megakadályoztam, hogy tovább fajuljon a helyzet” – mondta az egykori biztos egy interjúban, aki elismerte, hogy nem volt képes drámai változást előidézni a magyar miniszterelnök „nacionalista politikájában”, de legalább sikerült „megállítani a bíróságok függetlenségének felszámolását”.

A Néppárt védi meg

Taylor szerint a Fidesz néppárti tagságának köszönhető, hogy Orbán eddig megúszta politikájának élesebb hangú elítélését. Bár informális tárgyalásokon felmerült, hogy kizárják a Fideszt, erre végül nem került sor.

Juncker korábban már idézett munkatársa szerint ráadásul a néppárti tagság tette lehetővé, hogy olyan európai vezetők, mint például Angela Merkel német kancellár, négyszemközti találkozóikon nyomást gyakoroljanak Orbán Viktorra, és megakadályozzák, hogy a magyar kormányfő „Vlagyimir Putyin karmai közé kerüljön, akivel baráti kapcsolatokat ápol”.

Angela Merkel Barack Obamával a G7 csúcstalálkozóján. A német kancellár négyszemközt nyomást gyakorol a magyar kormányfőre Forrás: AFP/Michael Kappeler

Kísért Haider emléke

Az EU-tagállamok kormányait kísérti még az ausztriai precedens: 2000-ben Franciaország kezdeményezésére megszakították a magas szintű kétoldalú kapcsolatokat Béccsel, miután hatalomra került Jörg Haider szélsőjobboldali pártja.

A szankciók azonban visszaütöttek, Haider népszerűsége az egekbe emelkedett, ráadásul kiderült, hogy kormánya egyetlen olyan intézkedést sem tett, ami ellentmondana az európai értékeknek.

Timmermans is figyel

Magyarország megregulázásának kényes feladata most Frans Timmermans bizottsági alelnökre vár, aki 2013-ban egyike volt annak a négy külügyminiszternek, aki levélben követelt hatékonyabb mechanizmust az EU alapértékeinek fokozottabb védelmére, többek között a brüsszeli pénzek folyósításának leállításával.

A Magyarországgal szomszédos államok politikusai, akik szívesen követnék Orbán példáját, azt lesik, hogyan reagál az EU a budapesti fejleményekre. Márpedig Brüsszelnek meglehetősen gyenge eszközei vannak csak a tagállamok befolyásolására – zárul a Sydney Morning Herald elemzése.