Botrány a szomszédban: rács mögé küldenék a miniszterelnököt

People shout anti governmental slogans during a protest asking the resignation of Romanian Prime Minister Victor Ponta next to Romanian Government headquarters in Bucharest on June 5, 2015. Romania's Prime Minister Victor Ponta refused to step down after being hit on Friday by corruption allegations, the highest sitting leader targeted in a long-running anti-graft campaign in one of the EU's poorest nations. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években az államhatalomtól szinte független szervezetté nőtte ki magát Romániában az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság, amely mostanra a legnépszerűbb intézménnyé vált keleti szomszédunkban. A szervezet a múlt héten Victor Ponta miniszterelnököt is megvádolta, de a képet árnyalja, hogy egy hozzájuk is kötődő botrány tetőzése idején rendelték el az eljárást. A mostani ügyeket nehéz elválasztani attól, hogy jövőre választások lesznek Romániában.
Vágólapra másolva!

Egyelőre biztosan miniszterelnök marad Victor Ponta, mivel mentelmi jogának kiadását 231-120 arányban elutasította a román képviselőház. A kormányfő ellen a múlt héten kezdeményezett bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA)

okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával korábbi ügyvédi tevékenysége miatt.

A hatóság szerint Ponta az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette három alkalommal, amikor volt megbízóját, Dan Sova szenátort miniszteri tisztségekre jelölte.

Victor Ponta román miniszterelnök a bűnvádi eljárás megindulása ellenére sem mond le Forrás: AFP/Stringer

Mást ígért

Ponta tavaly decemberben az Antena 3 hírtelevízióban még azt mondta:

"biztos, hogy lemondok, ha a DNA kérni fogja a bűnvádi nyomozás megindítását ellenem.

Hisz azért az nem működik, hogy hivatalában maradhat egy bűnvádi nyomozás alatt álló miniszterelnök." Idén márciusban Ponta megismételte ezt a kijelentését. Bár az eljárás megindult, a miniszterelnök egyelőre nem adta be a lemondását.

Túlterjeszkedtek

A Romániában mostanra kialakult belpolitikai helyzet értelmezéséhez meglehetősen sok szempontot kell mérlegre tenni, hogy a szereplők szándékait pontosan megismerhessük. A miniszterelnök elleni eljárás gyökerét abban kell keresni, hogy még Traian Basescu elnöksége idején a DNA lépésről lépésre egyre nagyobb befolyásra tett szert – mondta el az Origónak Pászkán Zsolt, az Eurocom – Romániai Sajtófigyelő vezetője.

Tüntetés is volt a román kormányfő ellen Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A szakember szerint ennek az oka az volt, hogy az Európai Unió szintjén is

Romániát nagyon korrupt országnak tekintették,

és az ország ellen még mindig érvényben van az úgynevezett Együttműködési és ellenőrzési mechanizmus, amit Brüsszel indított el. Ennek lényege, hogy Bukarest csak akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha a mechanizmus feltételeit teljesíti.

Most szigorítottak

Pászkán Zsolt elmondta, az országban éppen a korrupció elleni harc miatt erősítették meg a DNA-t, hogy így elháruljanak az akadályok a schengeni övezethez való csatlakozás elől. Arról a szempontról sem szabad elfelejtkezni, hogy

Romániát meglehetősen könnyen engedték be az unióba,

a schengeni övezethez való csatlakozás elé éppen emiatt gördíthettek kemény feltételeket.

Ponta túlélte a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló szavazást Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A politikai szakértő szólt arról is, hogy a DNA az utóbbi hónapokban roppant aktív lett, sorozatban emel vádat közszereplők ellen, több minisztert, médiavállalkozót is a rács mögé juttatott. Éppen a túlzott hatalom miatt mostanra

a szervezet ellenőrizhetetlenné vált, így az esetleges visszaélések lehetősége is jócskán megnőtt.

Botrány a DNA-ban

Erre a legjobb példa, hogy éppen Victor Ponta megvádolása előtt derült ki, a legfelsőbb bíróság elnöke egy hamis vád segítségével juttatott börtönbe fél évre egy ártatlan embert. A DNA ebben az esetben is eljárt, és pont a szervezet segítségével sikerült egy családi vitát így "elrendezni". Pászkán Zsolt szerint ebben az esetben a legfőbb probléma az volt, hogy mindez következmények nélkül maradt, és a legfelsőbb bíróság elnöke is a posztján maradhatott.

Az emberek körében óriási népszerűségnek örvend a DNA Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A legérdekesebb, hogy éppen a botrány tetőzésének idején indított bűnvádi eljárást Ponta ellen a DNA, így az addig sem túl nagy médiafigyelem is megszűnt az előbb említett visszás ügyben – fejtette ki a szakértő. Az ügyészség erejét az is biztosítja, hogy Romániában messze a legnépszerűbb intézménynek számít, a politikusok nem is nagyon merik kritizálni a tevékenységét.

Nemzetközi támogatás

Teljesen érthető ez a népszerűség, hiszen

az emberek többsége szereti, ha bilincsben viszik el a politikusokat,

mivel a választók meg vannak győződve a tisztességtelenségükről. Az egész közhangulat óriási teret nyit a DNA-nak arra, hogy mindenféle nagyobb ellensúly nélkül tevékenykedhessen.

Jövőre választások lesznek Romániában, egyelőre az ellenzék vezet Ponta pártjával szemben Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Pászkán Zsolt szólt arról is, hogy a DNA a romániai közvélemény támogatása mellett az amerikai és a brit nagykövetség nagyfokú szimpátiáját is élvezi. Így ha bármelyik politikus változtatni szeretne a jelenlegi rendszeren, az egyből kivívja az előbb említett két ország rosszallását.

Süsü, a sárkány

A romániai belpolitikában nincsenek jók és rosszak,

sárkányok küzdenek egymás ellen.

Persze vannak, akik egy kicsit a mesebeli kedves Süsüre emlékeztetnek, de vannak gonosz hétfejűek is – fogalmazott az elemző. Úgy látja, az összes romániai párt érintett valamilyen korrupciós botrányban, így nehéz azt feltételezni a DNA-ról, hogy objektíven végezné a munkáját.

A román belpolitikában sárkányok küzdenek egymással Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Pászkán Zsolt szerint a jelenlegi helyzet előidézője az, hogy a jogszabályok nincsenek pontosan meghatározva. Nagyon széles az értelmezési lehetősége egy-egy paragrafusnak,

ami szerinte az "elukránosodás" előszobája.

Ha Romániában ezen nem sikerül változtatni a következő években, akkor továbbra sem várható, hogy az egyes politikai oldalak a demokratikus intézményeket ne egymás támadására használják – véli Pászkán Zsolt.

Kampány

A mostani helyzetben azt is figyelembe kell venni, hogy keleti szomszédunkban jövőre önkormányzati és parlamenti választást tartanak. Victor Ponta számára óriási kudarc volt, hogy tavaly év végén jelentős előnye ellenére sem tudta megszerezni az elnöki posztot. Éppen ezért a szociáldemokrata kormány idén nagyon komoly osztogatásba kezdett, például jelentősen csökkentették az élelmiszereket terhelő áfát.

A kormánypártnak szüksége is van a jóléti intézkedésekre, mivel Klaus Ioannis tavalyi győzelme szárnyakat adott a szétesett ellenzéknek. A legfrissebb felmérés szerint a demokrata és a liberális párt egyesítéséből létrejött alakulat 44,7, míg a szocdemek 39,7 százalékon állnak. Az elnökválasztás előtt Ponta pártja még 15 százalékponttal vezetett az egyesült jobbközép ellenzék előtt.