Szudánból Olaszországig jutott a menekült macska

Vágólapra másolva!
Szudánból menekülve átkelt a líbiai sivatagon, majd hajóra szállt, végül az olaszországi Lampedusában kötött ki gazdájával együtt egy Lola nevű macska.
Vágólapra másolva!

A fekete-fehér kisállat utazótáskában élte túl a hosszú utazást. A menekülteket szállító vízi jármű utasait egy brit járőrhajó mentette meg. A macskát a parton ugyan elválasztották gazdájától és karanténba zárták, de megígérték, hogy visszaadják neki.

Közbelépett a polgármester

Lampedusa polgármestere, Giusy Nicolini és a sziget egyik orvosa, Pietro Bartolo lépett közbe, hogy megmentsék a négylábút, melyet máskülönben a vízbe dobtak volna - írta a La Repubblica. "Először érkezett macska a líbiai partok felől menekülőkkel, még sosem történt ilyesmi. A törvény szerint nem lenne szabad partra szállnia, nem tudjuk, miféle fertőző betegségei lehetnek, mégis úgy döntöttük, megmentjük, és megtaláltuk a megoldást is" - idézte a lap a polgármestert.

Gazdája aggódik

Lolát egy helyi állatvédő aktivista fogadta be, aki elzárva tartja, amíg az állatorvos meg nem vizsgálja és be nem oltja. A macska gazdája, akit Sama néven említettek, eközben egy szicíliai menekültközpontba került. A lampedusai hivatal munkatársai azt mondták, Lola volt Sama egyetlen vigasza a gyötrelmes úton, ezért megígérték neki, hogy a karantén lejárta után visszaadják neki kedvencét.