Apád eleget tett azért, hogy utáljunk, üzenték Nyemcov lányának

2015.06.10. 11:54

A folyamatos fenyegetések miatt nyugatra távozott Borisz Nyemcov lánya. Soha nem titkolta, hogy az orosz vezetést okolja az apja halála miatt.

Ügyvédje, Vagyim Prohorov szerint „a terror légköre” miatt elhagyta Oroszországot a februárban a Kreml tőszomszédságában meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov lánya. Zsanna Nyemcovát apja halála óta többször is megfenyegették, amelyről nemrég a brit The Timesnak is beszámolt. Az egyik például így szólt: „Ne keveredj bele a politikába, ha normális életet akarsz! Nem csak Oroszországban, sehol! Az apukád eleget tett azért, hogy utáljunk.”

Nem maradhatott OroszországbanForrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Romlik a helyzet

Nyemcova szerint amióta az apját megölték, a politikai helyzet gyorsan romlik. Példaként említette Nyemcov egykori barátja, Vlagyimir Kara-Murza esetét: a 34 éves televíziós újságírót és ismert ellenzéki aktivistát május végén szállították kórházba veseelégtelenség miatt, ám ügyvédje szerint mérgezés történhetett.

A gyilkosság helyszíne, a Vörös tértől pár lépésreForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julius Koerbel

Vagyim Prohorov megjegyezte: „rendkívül feszült helyzet” kezd kialakulni ügyfele körül, hiszen a hatóságok ahelyett, hogy a gyilkossággal megvádolt csecsenek hátterét vizsgálnák – és Ramzan Kadirov csecsen elnököt kitüntetések helyett kérdéseket kapna –, inkább Nyemcov volt kollégáit zaklatják. Egyiküket, Alekszej Navalnijt a napokban például tojással dobálták meg novoszibirszki sajtótájékoztatóján, miközben egy őt amerikai zászlóval ábrázoló posztereket feszítettek ki.

A Kremlt vádolja

Zsanna Nyemcova pedig soha nem titkolta, hogy a Kremlt sejti az apja meggyilkolása mögött. Kedden ennek ismét hangot adott a Vedomosztyi című orosz napilapban, mondván, az orosz vezetés szembefordítja egymással az embereket, szítja a gyűlöletet, az agymosás pedig állami eszközökkel zajlik.

Zsanna Nyemcov apja temetésénForrás: AFP/Kirill Zykov

Emellett a náci propagandistákhoz és a ruandai népirtás felbujtóihoz hasonlította az orosz állami média újságíróit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK