Menekültek százait mentették ki a tengerből Tunézia partjainál

Illegális menekültek a Földközi-tengeren
Egy máltai hajó vette fel a túlélőket
Vágólapra másolva!
Európába tartó menekültek százait mentette ki a tengerből a tunéziai hadsereg szerdán az észak-afrikai ország partjainál - közölte a helyi vöröskereszt.
Vágólapra másolva!

A háromszázötvenhat, főként Afrikából érkezett migráns Líbiából próbált meg eljutni az olaszországi Lampedusa szigetére egy lélekvesztő fedélzetén, de Olaszország helyett a tunéziai partok felé sodródtak.

Biztonságba helyezte őket a tunéziai hadsereg Ben-Gerdán város kikötőjében - tudatta Ammára Lamlum, a Tunéziai Vöröskereszt illetékese.

Menekültek egy máltai hajón Forrás: MTI/AP/Francesco Malavolta

A hajó utasai között voltak egyiptomi, mali, marokkói, pakisztáni, szíriai és szudáni állampolgárok is. A tájékoztatás szerint harmincnyolc nő és hét gyerek is volt a fedélzeten. Négyüket, köztük egy várandós nőt kórházba szállítottak, a többiek jó egészségügyi állapotban vannak.

A káosz elől menekülnek

Az Olaszországoz tartozó Lampedusa szigete 300 kilométerre fekszik a líbiai partoktól. Az 1770 kilométeres földközi-tengeri partszakasszal rendelkező

Líbiában összeomlott a Moamer Kadhafi elnök 2011-es bukása és halála után kezdődött politikai átmenet.

Azóta káosz uralkodik az országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legalább százezer illegális bevándorló és menekült érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 54 ezren Olaszországban, 48 ezren pedig Görögországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1770-en lelték halálukat a tengeren.