Ismét támad az ebola

ebola Sierra Leone kenema
An MSF medical worker feeds an Ebola child victim at an MSF facility in Kailahun, on August 15, 2014. Kailahun along with Kenama district is at the epicentre of the world's worst Ebola outbreak. The World Health Organisation (WHO) revealed that the latest death toll from the Ebola virus in Guinea, Sierra Leone, Liberia and Nigeria had claimed more than 1,000 lives. Health Organizations are looking into the possible use of experimental drugs to combat the latest outbreak in West Africa. AFP PHOTO/Carl de Souza
Vágólapra másolva!
Kiutazási és kijárási tilalmat rendelt el pénteken Ernest Bai Koroma, Sierra Leone elnöke a nyugat-afrikai ország két északi körzetében, ahol újabb ebolás megbetegedéseket jegyeztek fel az egészségügyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az elnöki rendelet értelmében a két körzet lakosainak tilos más körzetekbe utazniuk, továbbá este hat és hajnali hat között tizenkét órás kijárási tilalom lép életbe. Az intézkedés 21 napig lesz érvényben. A szabálysértőket őrizetbe veszik és büntető eljárást indítanak ellenük a hatóságok.

15 új eset

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint

az afrikai ország Kambia és Port Loko nevű körzeteiben, ami a legmagasabb heti átlag március vége óta.

Sierra Leone tizennégy körzetéből tizenegyben nem jegyeztek fel negyvenkét napja ebolafertőzéses esetet. Ennyi megbetegedés nélküli nap kell ahhoz, hogy járványmentessé lehessen nyilvánítani egy adott térséget.

A hagyományok okozzák az újabb megbetegedéseket Forrás: AFP/Carl De Souza

Az elnök úgy vélte, a két körzet visszatartja az országot abban, hogy ebolamentessé nyilvánítsák, s ez "nem fair" a többi körzettel szemben.

A halottaktól kapják el

A helyi hatóságok szerint a járvány azért terjed még mindig, mert a fertőzött emberek továbbra sem tartják be a vírus terjedését megakadályozni hivatott szabályokat: elszöknek az egészségügyi zárlat alá helyezett otthonukból, illetve a hagyományoknak megfelelően temetik el a betegségben elhunyt hozzátartozóikat.

A holtakat ugyanis megmosdatják, mielőtt eltemetnék, így az ebolavírus a testnedvek útján - mint izzadság vagy vér - át tud terjedni az élőkre.