Most már biztos, hogy sikeres volt a péniszátültetés

Professor Andre van der Merwe (L), head of the Stellenbosch University Division of Urology, and Professor Rafique Moosa (R), Executive Head of the Department at the University of Stellenbosch, give a press conference at the Tygerberg Hospital in Bellville in Cape Town, on March 13, 2015, to announce that they had performed the world's first successful penis transplant, three months after the ground-breaking operation. The 21-year-old patient had his penis amputated three years ago after a botched circumcision at a traditional initiation ceremony. In a nine-hour operation at the Tygerberg Hospital, he received his new penis from a deceased donor, whose family were praised by doctors. AFP PHOTO ***SOUTH AFRICA OUT***
Vágólapra másolva!
Minden orvosi papírnál jobban bizonyítja a decemberben végrehajtott műtét sikerét a tény, hogy a beteg barátnője négy hónapos terhes.
Vágólapra másolva!

December 11-én kapott új péniszt a dél-afrikai Cape Town egyik kórházában az a 21 éves fiatalember, aki a saját nemi szervét három évvel korábban, egy rosszul sikerült tradicionális körülmetélés következtében veszítette el.

Az orvos jelentette be a jó hírt

A fiatalember nevét a műtét után nem hozták nyilvánosságra. Most is az akkori kilencórás operációt végző egyik orvos, Andre van der Merwe urológus professzor jelentette be a jó hírt, hogy a páciens barátnője gyermeket vár.

Andre van der Merwe professzor (balra), a Stellenbosch Egyetem urológiai osztályának vezetője volt a műtétet végrehajtó orvoscsoport vezetője Forrás: AFP/-

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy nem léptek fel komplikációk a műtét után, és a pénisz jól működik. Nem volt semmi akadálya annak, hogy a páciensnek gyermeke legyen, mert a spermatermelést nem befolyásolta az állapota” – mondta az orvos az AFP francia hírügynökségnek.

Brutális szokás

Dél-Afrikában különösen fontos volt, hogy sikeresen végre tudjanak hajtani péniszátültetést, a xhosa etnikai csoportnál ugyanis hagyomány fiatal felnőtteken végrehajtani a körülmetélést, ami a rossz higiénia miatt évente 250 esetben jár a nemi szerv elvesztésével.

Nem könnyű azonban donorszervet szerezni; a professzor csapatának műpéniszt kellett készítenie az elhunyt számára a hasáról levett bőrből, és azzal temették el – emlékeztetett a brit Independent.

Ezért is próbálkoznak mesterséges pénisz kifejlesztésével, és nem is sikertelenül: tavaly már meglehetősen biztató eredményekről számoltak be kutatók.