Leállt a vízumkiadás az amerikai nagykövetségeken

2015.06.12. 10:36

Előre sajnálkozik az Egyesült Államok külügyminisztériuma egy hiba miatt, amely alaposan megbolygathatja az Amerikába készülők útitervét: a követség momentán nem tud vízumot kiállítani – értesült az Origo. A megoldás az amerikaiak szerint az, hogy a foglalásokat csak vízummal a kézben szabad véglegesíteni.

Technikai probléma adódott az amerikai külügyminisztérium Egységesített Konzulátusi Adatbázisában (CCD), emiatt késésre kell számítaniuk azoknak, akiknek vízumügyük van folyamatban – nem csak Budapesten, világszerte.

A külügyminisztérium sajnálja, ami történt, de megjegyzi: mindig is azt tanácsolta az Egyesült Államokba utazóknak, hogy addig ne véglegesítsék az útitervet, amíg nincs a kezükben a vízum, mert egyébként is előfordulhat, hogy a CCD késve hagyja jóvá a kérelmeket. A kártérítés éppen ezért kizárt. Információink szerint hasonló problémák évente többször is előfordulnak, de legfeljebb néhány napos csúszást okoznak.

Az Origóhoz eljutatott olvasói levélben éppenséggel egy Amerikába készülő diáktól kérnek elnézést – ahogy fogalmaznak: megértik, hogy a vízumkiadás fontos a kinti programok pontos kezdéséhez –, de mindent megtesznek azért, hogy kiadják a dokumentumot – bár a diákoknak „jóval az utazásuk előtt” tanácsos beadni a kérelmet.

Várhatnak a vízumkérőkForrás: AFP/-

A vízumközpont azt ígéri, hogy mindent fejleményt publikálnak a nagykövetség honlapján és a közösségi médiában.

Azt nem tudni, hogy a technikai probléma a vízummentességi program keretében az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül Amerikába készülőket is érinti-e, ez ügyben várjuk a nagykövetség válaszát. Az ESTA ugyanis nem a külügy, hanem a belbiztonsági tárca hatáskörébe tartozik.