A kelet-ukrajnai helyzet, a befagyott területi konfliktusok, az energiabiztonság és a terrorizmus a négy legfőbb probléma most Európában Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter egy ausztriai fórumon beszélt az Európa előtt álló kihívásokról. 

Helyes és bátor válaszokat kellene adni az Európa előtt álló kihívásokra, amelyekhez fogható súlyosságú gondokat a második világháború befejezése óta nem tapasztalt a kontinens – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Wachaui Európa-fórumon, az ausztriai  göttweigi apátságban.

A miniszter emlékeztetett a Kelet-Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusra, amelyről azt mondta, hogy Magyarország számára kizárólag a békés megoldás fogadható el. 

Ugyancsak az Európai Unió előtt álló kihívásként említette a közösséget szegélyező befagyott területi konfliktusokat, és ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy például a keleti partnerség keretében Brüsszelnek bátrabb hozzáállásra lenne szüksége.  Kifejtette, ahogy az Egyesült Államok új megközelítést alkalmaz Kubával szemben, az Európai Uniónak is el kellene gondolkodnia a Fehéroroszországgal kapcsolatos hozzáállás megváltoztatásán.

Az energiabiztonságról szólva Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Európa továbbra is kiszolgáltatott, és még mindig nem sikerült megtalálni azokat a módokat, amelyek megteremthetnék a térség energiaellátásának biztonságát. 

Az európai közösség előtti negyedik legfőbb kihívásként a külgazdasági és külügyminiszter a terrorizmust jelölte meg. Úgy vélte, hogy az Iszlám Állam a civilizáció ellen indított brutális támadást,  s ez ellen nem csupán szavakkal, hanem tettekkel is fel kell lépni. 

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter azt mondta, a menekültügy terén Magyarországnak az az érdeke, hogy legyen egy közös európai megoldás, amely elsősorban azt akadályozza meg, hogy a bevándorlók Európába akarjanak jönni. Úgy vélte, hogy ehhez a gazdasági stabilitás és béke megteremtése szükséges azokban a térségekben, ahol az emberek jelenleg otthonaik elhagyására kényszerülnek.