Hat jemenit elengedtek Guantánamóról

Vágólapra másolva!
Hat jemeni állampolgárt engedtek el a kubai Guantánamói-öbölben működő börtönből, mindnyájan tíz évnél többet töltöttek ott - közölte a Pentagon. A védelmi tárca közlése szerint a foglyokat Ománba szállították.
Vágólapra másolva!

Az amerikai támaszponton lévő börtönben a foglyok zömét ítélet nélkül tartják fogva évek óta, sokuk ellen bírósági eljárás sem folyt.

Barack Obama elnök 2009-ben, első hivatali idejének megkezdésekor ígéretet tett a nemzetközi bírálatokat kiváltó létesítmény felszámolására, de ezt eddig nem tudta maradéktalanul teljesíteni, részben az Egyesült Államok kongresszusának ellenállása miatt.

Omaba hivatalba lépése óta 116-ra csökkent a rabok száma Forrás: AFP/Michelle Shephard

A legtöbb rab jemeni

A kongresszus döntése értelmében az egykori gyanúsítottak továbbra sem utazhatnak az Egyesült Államokba, és korlátozott azoknak az országoknak a köre is, ahová átszállíthatják őket.

A képviselők attól tartanak, hogy a foglyok hazatérve újra csatlakoznak a fegyveres iszlamistákhoz. Barack Obama hivatalba lépése óta több mint felére, 116-ra fogyatkozott a fogva tartottak száma.

A guantánamói börtönben maradtak több mint fele jemeni - 69 ember -, de Washington nem küldi vissza őket hazájukba az ott uralkodó bizonytalan biztonsági helyzet miatt.