Akcióba lendült a mexikói Hillary

Margarita Zavala
Vágólapra másolva!
Indulni akar a 2018-as mexikói elnökválasztáson Felipe Calderón volt államfő felesége. Margarita Zavala vasárnap a Youtube videomegosztó portálon jelentette be szándékát.
Vágólapra másolva!

A 47 éves, jogász végzettségű asszony a rövid, kétperces felvételen kifogásolta Mexikó gazdasági növekedésének tempóját, az erős jogállamiság hiányát, illetve azt, hogy szakadék tátong a politikusok és polgárok között. Fogadkozott, hogy járni fogja az országot, meghallgatja az emberek véleményét, beszélni fog velük a lehetőségekről és arról, hogy mit akarnak. Nemzeti mozgalmat akar indítani a politikusokban csalódott polgárokból.

Margarita Zavala Forrás: YouTube

Felipe Calderón hat éven át, 2006 decemberétől 2012 novemberéig volt Mexikó elnöke. Hatalomra kerülése után háborút hirdetett a bűncsoportok és drogkartellek ellen, a katonaságot is bevetette az alvilág elleni harcban, ennek ellenére elnöki mandátuma alatt nem sikerült sokat javítania a helyzeten, a bandaháborúkban emberek tízezrei váltak erőszak áldozatává.

Egykor népszerű volt

Margarita Zavala férjéhez hasonlóan az ellenzéki konzervatív Nemzeti Akciópártnak (PAN) a tagja, és

Calderón elnöksége idején nagy népszerűségnek örvendett.

Noha a hivatalban lévő elnök, a centrista Forradalmi Akciópárt (PRI) színeiben megválasztott Enrique Pena Niento népszerűsége többéves mélyponton van, a PAN-t belső viszályok gyengítik, és jóval a PRI mögött lemaradva végzett a választásokon.

Tisztán, mint Hillary

A Mexikóval szomszédos Egyesült Államokban ugyancsak egy volt first lady, Hillary Clinton indul az elnökség megszerzéséért, közvélemény-kutatások szerint nem csekély eséllyel.