Gyásznapot tartottak Grúziában az áradás miatt

Tbiliszi, 2015. június 14..
Medve küzd az életéért Tbiliszi elöntött állatkertjében 2015. június 14-én. A grúz fővárost sújtó árvíz következtében legalább nyolc ember életét vesztette, az állatkertből pedig sok állat – köztük hat tigris, hat oroszlán és n
Tbiliszi, 2015. június 14.. Medve küzd az életéért Tbiliszi elöntött állatkertjében 2015. június 14-én. A grúz fővárost sújtó árvíz következtében legalább nyolc ember életét vesztette, az állatkertből pedig sok állat – köztük hat tigris, hat oroszlán és nyolc medve – elszabadult, egy gyermekkórháznál a rendőrök hat farkast lőttek ki. (MTI/AP/Beszo Gulasvili)
Vágólapra másolva!
A mentők hétfőn folytatták a kutatást a grúz fővárosban az előző napi ítéletidőben eltűnt több mint húsz ember és az állatkertből kiszabadult vadállatok után. Az árvíz több mint egy tucat ember halálát követelte.
Vágólapra másolva!

A grúz kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, a fővárosban szünetelt a munka és a tanítás. A főbb útvonalak továbbra is járhatatlanok voltak a sár és törmelékek miatt.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

A mintegy egymillió lakosú városra zúduló özönvízszerű eső nyomán kialakult áradások vasárnap elöntöttek egy lakónegyedet, több embert magukkal sodorva. A természeti katasztrófának a legfrissebb hírek szerint legalább tizenhárom halálos áldozata van, közöttük többen a tbiliszi állatkert alkalmazottjai, illetve mentők voltak.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Mintegy negyven család háza romba dőlt. A mentésben a lakosok is részt vesznek. A károk Nodar Haduri pénzügyminiszter szerint a 15 millió dollárt is elérik.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Súlyos károk keletkeztek a tbiliszi állatkertben is, számos állat kiszabadult. Legalább hat tigris, nyolc medve és hat oroszlán kószált szabadon a városban.

Forrás: MTI/AP/Beszo Gulasvili

A Rusztavi-2 televíziós csatorna beszámolója szerint egy gyerekkórház közelében még vasárnap hat farkast lőttek le, az állatkert sajtószolgálata pedig arról adott hírt, hogy egy vízilovat a város egyik központi terén sikerült bekeríteni és altatólövedékkel ártalmatlanná tenni.

Forrás: MTI/EPA/Grúz miniszterelnöki s/Beszo Gulasvili

A kiszabadult vadállatok senkit sem öltek meg – közölte hétfőn Zurab Gurielidze, az állatkert igazgatója. Legalább 300 állat pusztult el az árvízben. Hétfőn két tigrist, egy medvét és egy sakált kerestek – közölte az állatkert szóvivője.

Forrás: MTI/AP/Tinatin Kiguradze

A katasztrófa áldozatai között van az állatkert három munkatársa is. Az egyik gondozó akkor vesztette életét, amikor az oroszlánokat és a tigriseket próbálta menteni. Az igazgató elmondta: az állatkert egyik kedvencét, egy Sumba nevű fehér oroszlánt fejbe lőtték az állatkert területén. Gurielidze vizsgálatot követelt az állatok lelövése ügyében.

Forrás: MTI/EPA/Grúz miniszterelnöki s/Beszo Gulasvili

Davit Narmania tbiliszi polgármester újságírók előtt azt javasolta, hogy az állatkertet a központból telepítsék ki a városon kívülre. A tervet támogatja Gigla Agulasvili környezetvédelmi miniszter és II. Ilja grúz pátriárka is. Az állatkert vezetői sem zárkóznak el ettől, de hangsúlyozzák: gondos előkészítésre van szükség.

Forrás: MTI/EPA/Grúz miniszterelnöki s/Beszo Gulasvili

Hétfő este hét cseh szakértő utazik Grúziába, hogy segítséget nyújtson az elöntött állatkert dolgozóinak – közölte Jana Ondrejchová, a prágai állatkert illetékese. A hét szakértő közül öt a prágai állatkert munkatársa, amelyet 2002 augusztusában és 2013 júniusában öntött el az ár.