Magyar kamionos csempészte a bevándorlókat

2015.06.15. 12:59

Őrizetbe vettek a brit hatóságok egy magyar kamionost embercsempészet gyanújával. A BBC beszámolója szerint a kamion Hollandiából érkezett kompon a kelet-angliai Killingholme kikötőjébe. A brit határőrség felnyitotta a rakteret, ahol 51 illegális bevándorlót talált.

A Grimsby Telegraph című regionális online hírportál szerint albán állampolgárok próbáltak Angliába jutni a magyar kamionnal. Az albánokat - akik között egy várandós nő is volt - kórházba szállították, a magyar kamionsofőrt pedig őrizetbe vették illegális bevándorlás elősegítésének gyanújával. A hírportál rendőrségi forrásai szerint nem szúrópróbaszerű ellenőrzésről volt szó; a brit határőrizet előzetes információk alapján állította meg a magyar kamiont. A határőrizeti hatóság térségi parancsnoka, Mark Robinson a hírportálnak kijelentette, azt gyanítja, hogy a mostani és az elmúlt hetek hasonló incidensei mögött egy szervezett bűnözői csoport áll. Hozzátette, hogy a kelet-angliai kikötőkbe korábban is érkeztek illegális bevándorlók, de nem annyian, mint mostanában.

Hollandiából jönnek kamionnal

Június első hetében hatvannyolc embert, köztük két várandós nőt találtak a brit határőrök lengyel kamionok rakterében a délkelet-angliai Harwich kikötőjében. A négy lengyel kamion szintén Hollandiából érkezett komppal. A lengyel kamionsofőröket a brit hatóságok őrizetbe vették, ugyancsak illegális bevándorlás elősegítésének gyanújával. A kamionokban talált bevándorlók között 35 afgán, 22 kínai, tíz vietnami és egy orosz állampolgár volt.

Az egyik bevándorló meghalt

Tavaly augusztusban a Harwich közelében működő Tilbury kikötőkomplexumban - a Londont kiszolgáló fő tengeri kikötőben - 35 embert találtak egy konténerben, amely Belgiumból érkezett; egyikük meghalt. Ebben a csoportban, amely zömmel afgánokból állt, gyerekek is voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK