Görögországban már csak a válság biztos

2015.06.16. 23:10

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokból ítélve a 24. órában sem közeledett Görögország és hitelezőinek álláspontja az Eurogroup csütörtökön kezdődő tárgyalásai előtt. Athén és az IMF egyelőre hajthatatlan, az euróövezetben nem látszik teljes egyetértés, de Angela Merkel ismét bevetette magát a megoldás érdekében. 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden az ellenzéki pártok vezetőivel folytatott egyeztetésen állítólag azt mondta, hogy van még néhány olyan lépés, amelyet hajlandó megtenni az athéni kormány a megegyezés érdekében.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellárForrás: MTI/Andrea Bonetti

A német kancellár kedden azt mondta: az a célja, hogy még az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek értekezlete előtt rendeződjön a hitelezők vitája.

Hozzáfűzte, az a célja, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon, de hangsúlyozta, hogy Athénnak tejesítenie kell a pénzügyi mentőcsomag fejében vállalt kötelezettségeket.

Görögország és hitelezői között a legfőbb ellentét a nyugdíjrendszer átalakítása és az áfakulcsok ügyében van. A megállapodás feltétele egy 7,2 milliárd eurós kölcsön folyósításának, e nélkül Görögország minden bizonnyal fizetésképtelenné válna, és esetleg távoznia kellene az eurózónából. Az egyezség sürgető, mert a  hitelprogram június végén kifut, és addig Athénnak 1,6 milliárd euró fizetési kötelezettsége van.

Panaszkodnak a görögök

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter viszont a Spiegel Online-nak nyilatkozva azt mondta, hogy nem tesznek új javaslatokat, a görög takarékossági és reformjavaslatok máris olyan "kemények és embertelenek", hogy a németek magukra nézve soha sem fogadnák el őket.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude JunckerForrás: AFP/Mindaugas Kulbis

A felelősséget most a hitelezők viselik - mondta Varufakisz, hozzátéve: "kérdezzék meg Merkel asszonyt, hogy lesz-e a héten megállapodás vagy sem".

Alázók és megalázottak

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök arról beszélt a parlamentben, hogy a nemzetközi hitelezők megpróbálják "megalázni" a görög kormányt, valamint politikailag motiváltnak nevezte a Nemzetközi Valutaalap ragaszkodását a megszorító intézkedésekhez. "Az IMF-et bűnös felelősség terheli a jelenlegi helyzetért" - jelentette ki a kormányfő.

Elemzők most már több mint 50 százalék esélyt adnak annak, hogy Görögország kiesik az euróövezetből, ami a többségi vélemény szerint az eurózónát már kevéssé rázná meg, Görögországra nézve azonban legalábbis egy-két éves távlatban drámai következményekkel járna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK