Megölték az al-Kaida jemeni vezetőjét

Vágólapra másolva!
Feltehetően egy amerikai dróntámadásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának jemeni vezetőjét - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió, két jemeni biztonsági forrásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt. Helyi források hétfőn a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjeként, Ajman az-Zavahri helyetteseként említették őt.

Drón hajtotta végre az akciót

A CNN beszámolója szerint a terrorista vezető elleni támadást múlt pénteken hajtották végre Hadramaut tartomány székhelyén, Mukallában.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok még vizsgálja Vahajsi halálának körülményeit, ugyanakkor nem kívánta kommentálni azt a feltételezést, hogy az amerikai erőknek esetleg köze lehetett a pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott terrorellenes csapáshoz.

Az amerikai hadsereg semmilyen csapásban nem vett részt - mondta egy másik tisztségviselő.
A hasonló dróntámadásokat azonban általában a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA irányítja az Arab-félsziget déli részén lévő országban.

Belpolitikai felfordulások

Két hónapja, április közepén amerikai légi csapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyának (AQAP) fő vallási ideológusával, a szaúdi állampolgárságú Ibráhím Szulejmán Mohamed ar-Rubejs muftival.

Megfigyelők akkor megjegyezték, ar-Rubejs megölése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, illetve az amerikai katonai tanácsadók kivonása után is folytatódhattak.