Életfogytiglanra és halálra is ítélték a volt egyiptomi elnököt

Ousted Egyptian president Mohamed Morsi gestures from the defendants cage as he attends his trial at the police academy on the outskirts of the capital Cairo on June 2, 2015. The Egyptian court postponed its final ruling on Morsi, who was sentenced to dea
Mohamed Murszi
Vágólapra másolva!
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte kedden egy kairói büntető törvényszék Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt az ellene folyó egyik perben, amelyben azzal vádolják, hogy külföldi szervezeteknek kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások céljával. A börtönkitörési perben megerősítették Murszi halálbüntetését.
Vágólapra másolva!

Ugyanebben a perben életfogytiglani börtönbüntetést kapott Mohamed Badíe, a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség vezetője, és az iszlamista mozgalom további 16 magas rangú tisztségviselője. Kötél általi halálra ítélték a szervezet politikai szárnyaként alakult, időközben feloszlatott Szabadság és Igazságosság párt főtitkárát, Mohamed el-Beltágit, valamint a testvériség helyettes vezetőjét, Heirat es-Sátert és Ahmed Abdel-Átit, Murszi elnöki irodájának igazgatóját.

Mohamed Murszi Forrás: AFP/Khaled Desouki

Egy hónapja is már halálra ítélték

Az előzetesen egy hónapja meghozott halálbüntetéseket azután véglegesítették, hogy azokat az egyiptomi előírásoknak megfelelően véleményezte az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti.

Egy másik perben, Murszi börtönkitörési perében megerősítette az első fokon eljáró kairói büntetőbíróság a volt egyiptomi elnökre egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést.