Határzár: Pásztor István könnyebbségről beszélt

békemenet, fidesz, Pásztor István
Vágólapra másolva!
A magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma – mondta el Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor „nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" – reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére.

Pásztor István szerint Szerbia számára is hasznos lehet a határzár Fotó: Origo

Ebben támogatják a kormányt

A VMSZ elnöke azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. „A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések” – tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak.

Emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

Szerbiában is sok az illegális menekült Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A határátkelést nem befolyásolja

Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. „Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia” – szögezte le.

Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy „a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák”.